Rus gazeteci, Nobel Barış Ödülü'nü dudak uçuklatan bir fiyata sattı

2021 yılında layık görüldüğü Nobel Barış Ödülü madalyasını açık artırmaya çıkaran Novaya Gazeta’nın genel yayın yönetmeni Dmitry Muratov, elde edilen gelirin Ukraynalı mülteciler için kullanılacağını açıkladı.

DÜNYA 21.06.2022, 09:23 21.06.2022, 12:08
Rus gazeteci, Nobel Barış Ödülü'nü dudak uçuklatan bir fiyata sattı

24 Şubat’ta Rus lider Vladimir Putin’in emriyle başlayan Ukrayna savaşı ile birlikte 6 milyonu aşkın Ukraynalı, komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştı. Batı dünyası başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından Ukraynalı mültecilere destek çalışmaları devam ederken, bu konuda dikkat çekici bir adım da Novaya Gazeta’nın genel yayın yönetmeni olan Dmitry Muratov’dan geldi. 

Açık artırmaya ilgi yoğun oldu

Geçen sene Filipinli meslektaşı Maria Ressa ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Dmitry Muratov, Ukraynalı mültecilere destek için madalyasını açık artırmaya çıkardı. Açık artırmanın Dünya Mülteci Günü’nde gerçekleştirilmesi de dikkat çekti. Yoğun ilgi gören açık artırma sonunda Muratov’un Nobel Barış Ödülü madalyası 103,5 milyon dolara satıldı. 

Nobel Barış Ödülü’nü kimin satın aldığı açıklanmadı

Rusya’da ifade özgürlüğünü ve insan haklarını savunan yazılarıyla tanınan Muratov, Rusya’nın Ukrayna işgalini başlatmasından kısa bir süre Novaya Gazeta’nın faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. Öte yandan Nobel Barış Ödülü’nü 103,5 milyon dolara kimin satın aldığı ise açıklanmadı. Açık artırmayı yöneten isim olan Heritage Auctions, “Burada elde edilen gelir, özellikle topraklarından edilen Ukraynalı çocukların yaşam mücadelesine büyük bir katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı. 

103,5 milyon dolar ile rekor kırıldı

23 ayar ve 175 gram ağırlığında olan Nobel Barış Ödülü, tamamen altından oluşuyor. Bugüne kadar bir Nobel Barış Ödülü için ödenen en yüksek ücret 4 milyon 760 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti. Muratov’un Nobel Barış Ödülü için ödenen 103,5 milyon dolar ile bu alanda yeni bir rekor da kırılmış oldu. James Watson’un 60 sene önce layık görüldüğü Nobel Barış Ödülü de 2014 yılında açık artırmaya çıkarılmış ve 4 milyon 760 bin dolara alıcı bulmuştu. 

Yorumlar (0)