Rumlar, suçlulara para karşılığı pasaport vermiş!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) üst düzey yetkililerin, suçluların vatandaşlık ve pasaport sahibi olmalarına yardım ettikleri tespit edildi. 

DÜNYA 13.10.2020, 08:51 13.10.2020, 17:43
Rumlar, suçlulara para karşılığı pasaport vermiş!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) skandal bir olay gerçekleşti. Üst düzey yetkililerin, "yatırım karşılığı vatandaşlık" kapsamında meydana gelen birçok yolsuzluğun arkasında olduğu ortaya çıktı. 

Al Jazeera isimli haber kanalı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) aralarında avukatlar, politikacılar ve müteahhitlerin yer aldığı üst düzey yetkililerin, Avrupa Birliği (AB) pasaportu almaları için suçlulara yardım ettikleri saptandı. 

Söz konusu haber kanalı, kısa bir süre önce yayınladığı bir araştırmada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) suçluların vatandaşlık almalarına üst düzey yetkililer tarafından destek olunduğunu bildirdi. Böylece suçluların Avrupa Birliği (AB) iç pazarına girmelerinin ve vize almadan yolculuk etmelerinin sağlandığına dikkat çekildi. Öte yandan, yolsuzluk çetesinin nasıl işlediği ortaya çıktı. 

Haberde, Meclis Başkanı Demetris Syllouris'in yanı sıra Christakis Giovanis isimli milletvekilinin de yolsuzluğa karıştığı ifade edildi. 

Vatandaşlık almalarına göz yumdular

Al Jazeera isimli haber kanalının "Kıbrıs belgeleri" araştırmasının kaynağı olan belgeler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) kendi kanunlarını hayata geçirmediğini ve mahkûmiyet almış suçluların vatandaşlık almalarını sağladığını göstermişti.

Haravgi isimli Rum gazetesi de yurttaşlık almak için müracaat eden 353 yabancının dilekçesinin hükümet mensuplarının ilişkili olduğu ofisler vasıtasıyla hazırlandığını kaydetmişti. 

Söz konusu gazete, bu ofislerden birinin de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Anastasiadis ile ilişkili bir avukatlık ofisi olduğunu belirtmişti. Haravgi isimli Rum gazetesi, ayrıca bu hizmeti sağlayan ofislerle ilişkisi olan hükümetin eski ve şu anki mensuplarını da açıklamıştı. 

Gazete şu isimleri açıklamıştı:

Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, 

Eski Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis,

Adalet Bakanı Emiliu Yoliti,

Eski Savunma Bakanı Savvas Angelidis,

Enerji Bakanı Nataşa Pilidu.

Yaşananları onaylamışlardı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), "yatırım karşılığı vatandaşlık" programının arkasında durarak, son senelerde bazı problemler meydana geldiğini ancak kanunların sıkı hale getirilmesi ve müracaat eden kişilerin dikkatli bir şekilde incelenmesiyle suçluların Avrupa Birliği (AB) pasaportuna ulaşmasının önlenebileceğini ifade etmişti. 

Emlak sektörüne en az 2.5 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleştiren bir yabancı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Avrupa Birliği (AB) pasaportu alabiliyor. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), 2013 senesinden beri "yatırım karşılığı vatandaşlık" programından 8 milyar dolar kazandı. Böylece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), ekonomik buhranı atlatabildi. Fakat Avrupa Birliği (AB) ile bazı sivil toplum kuruluşları, "yatırım karşılığı vatandaşlık" programına sık sık tepki gösterdi. 

Yorumlar (0)