"Romantik şehir" sular altında kaldı, acil durum ilan edildi!

İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, sel felaketinin yaşandığı Venedik’te hayatın bir an önce normale dönmesi amacıyla "acil durum" ilan etti.

DÜNYA 15.11.2019, 08:53 15.11.2019, 13:12
"Romantik şehir" sular altında kaldı, acil durum ilan edildi!

İtalyan hükümeti, ülke genelindeki olumsuz hava şartlarından en çok etkilenen ve kanallarıyla ünlü olan tarihî kent Venedik için harekete geçti. 

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, salıyı çarşambaya bağlayan gece yoğun yağış nedeniyle suların 187 santimetreye kadar yükseldiği ve birçok yapının hasar gördüğü kentte dün ve bugün incelemelerde bulundu ve akşam saatlerinde kabinesini topladı.

"20 milyon avroluk kaynak tahsis ettik"

Conte, bakanlar kurulunun ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Hükümet, Venedik için acil durum ilan edilmesini onayladı. Kentin ve yerel halkın acil ihtiyaçlarına destek maksatlı 20 milyon avroluk kaynak tahsis ettik. Özel teşebbüslerin ve esnafın zararını tanzim için çalışmalarımız sürüyor.” ifadelerine yer verdi. 

Alarm seviyesi yarın da "kırmızı" olacak

Öte yandan, kentte belirli noktalarda yapılan son ölçümlerde su seviyesinin 70 santimetreye kadar gerilediği anlaşıldı. Venedik ve içinde bulunduğu Veneto Bölgesi'nde alarm seviyesinin yarın da "kırmızı" olacağı kaydedilirken, Venedik ve Pellestrina'da eğitim ve öğretime yarın da ara verildiği belirtildi. 

Parlamento binasını su bastı

Venedik'teki Büyük Kanal'da bulunan Veneto Bölge Parlamentosu'nu, üyelerin iklim değişikliğine ilişkin önergeleri reddetmesinden iki dakika sonra su bastı.

Kentte önceki gece yoğun yağış nedeniyle su seviyesi, 1966 yılından beri en yüksek ikinci seviyeye ulaşmıştı.

Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlısconi, geçtiğimiz gün afet bölgesine gelerek incelemeler yapmıştı. 

Yorumlar (0)