Putin’den Çin vurgusu: Makale yazdı

Dünyanın gidişatını bozan ve hegemonya iddiasında bulunan ülkelerin tersine hareket ettiklerini ifade eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Çin’in bir arada ortak tehditlere karşı mücadele verdiğini aktardı.

DÜNYA 20.03.2023, 10:02
Putin’den Çin vurgusu: Makale yazdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Moskova gezisi öncesinde Çin’in basın yayın kuruluşlarından önde gelen bir gazeteye makale yazdı. Rusya ve Çin ortaklığının iki taraflı güven, birbirinin çıkarlarına ve egemenliğine saygı üstüne kurulduğuna işaret eden Putin, Şi ile sağlayacağı görüşmenin iki ülke için oldukça güçlü bir ivme oluşturacağından şüphe duyulmaması gerektiğini ifade etti.

“Arkadaş ve kardeş gibi”

Şi ile dostluğunu ve tanışmasını dile getiren Putin, “Çin'in insan ilişkilerine ve dostluğa fazlasıyla önem gösterdiğini bilmekteyim. Bilge Konfüçyüs'ün şu ifadede bulunması garip değil: ‘Uzaktan bir arkadaş geldiğinde bu sevinç değil mi?’ Rusya olarak bizler de bu nitelikleri fazlasıyla takdir ediyoruz. Rusya için Çin, gerçek bir arkadaş ve kardeş gibidir” dedi.

“Tarihin en yüksek seviyesi”

Rusya lideri Putin, son 10 yıl içinde dünyada pek çok şeyin değiştiğini, ancak Rusya-Çin dostluğunun değişmeden kaldığını belirterek, "Rusya-Çin ilişkileri tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı ve güçlenmeye devam ediyor" dedi. Putin, siyasi diyaloğun son derece güven verici olduğunu ve stratejik etkileşimde kapsamlı ve yeni bir dönemin başladığını vurguladı. Şi ile bugüne kadar 40 civarında görüşme yaptıklarını hatırlattı.

Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacminin geçen yılın sonunda iki kat artarak 185 milyar dolara rekor düzeye ulaştığını söyleyen Putin, bu yıl 200 milyar dolar çıtasının aşılacağına dair pek çok neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, karşılıklı ticarette ulusal para birimi kullanımının payının artması ve ilişkilerin daha da egemen hale gelmesinin önemli olduğunu belirtti.

Putin, Sibirya’nın Gücü doğal gaz boru hattı ile yapılan sevkiyat anlaşmasının yüzyılın anlaşması haline geldiğini ifade etti ve Rusya'dan Çin'e başta petrol ve kömür sevkiyatlarının artması, nükleer güç, uzay ve tarım teknolojilerindeki iş birliklerinin geliştirilmesinden bahsetti.

Yorumlar (0)