Putin: Soğuk Savaş'a hazırız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın yeni bir Soğuk Savaşa hazır olduğunu fakat şu anki durumda dünyada kapsamlı bir Soğuk Savaş beklemediğini ifade etti.

DÜNYA 14.10.2019, 09:21
Putin: Soğuk Savaş'a hazırız

Suudi Arabistan ziyareti arifesinde Rus ve Arap medyasına açıklamalarda bulunan Putin, gazetecilerin “yeni bir Soğuk Savaş çıkar mı?” sorusu üzerine, “Doğrusu yeni bir Soğuk Savaş dönemi ve silahlanma yarışı olsun istemiyorum. Umarım başlamaz. Ancak benzer bir gelişme yaşanır ise Rusya buna şimdiden hazırlıklı. Bizim elimizde kimsenin geliştirmeyi bile başaramadığı yeni nesil silahlar var. Dolayısıyla bu tür gelişmeler yaşanırsa biz zaten hazırlıklıyız” açıklamasını yaptı.

ABD 700 milyar dolar harcıyor

Putin kimseyle silahlanma yarışına girmeyeceğinin de altını çizerek, “Ülkelerin askerî bütçelerine göz atmak yeterli. Günümüzde ABD yılda 700 milyar dolar harcıyor. Onu Çin, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa ve Japonya izliyor. Rusya’nın yıllık askerî bütçesi ise 48 milyar dolar. Dolayısıyla biz silahlanma yarışına girmek niyetinde değiliz. Sonra ilerleyen silah teknolojileri çoğu zaman parayla ölçülmüyor. Nicelikten ziyade nitelik önemli. Bizim bu hususta eksiğimiz yok” mesajlarını verdi.

NATO eski NATO değil 

ABD'nin önderlik ettiği NATO hakkında da konuşan Putin, “NATO ittifakının bizim sınırlarımıza yaklaşması, Romanya ve Polonya’ya füze üsleri kurduğu bir gerçek. Biz de doğal olarak rahatsız oluyoruz. Rusya’nın stratejik silahlarının üstesinden bize yaklaşarak gelebileceklerini düşünüyorlar. Ancak günümüzde Batı’daki askerî uzmanlar bile bu adımların sonuç vermeyeceğini söylüyor. Sonra NATO’da artık eski askerî yapıda değil. İçerisinde ciddi dönüşümler cereyan ediyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)