Putin, Kim Jong-Un'a ne yazdı?

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'ya göre Rusya lideri Putin, Devlet Başkanı Kim Jong-Un'a özel bir mektup yazdı. Mektupta, "Kuzeydoğu Asya bölgesinin güvenliğini birlikte sağlayalım." ifadelerinin geçtiği iddia edildi.

DÜNYA 15.08.2022, 10:07 Hakan Öksüz
Putin, Kim Jong-Un'a ne yazdı?

Eski ABD Başkanı Donald Trump ile de baş başa görüşen Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un, deneme bo nusu
, hırçın söylemleriyle bir dönem dünya kamuoyunun ilgi odağı olmuştu. ABD ile Kuzey Kore arasında bir yakınlaşmanın başlayacağı düşünülmüş ancak zirveden anlaşma çıkmamıştı. Zaman zaman Güney Kore'ye tehditler savuran Kim Jong-Un'un, ülkesi Kuzey Kore'yi demir yumrukla yönettiği söyleniyor.

Kim Jong-Un'a özel yazıldı!

Kuzey Kore basınının iddialarına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kim Jong Un'a bir mektup yollayarak destek sözü verdi. Ülkenin resmi haber ajansı KCNA'ya göre Putin tarafından Kim Jong-Un'a özel yazılan mektup, Kore yarımadası ile ilgili bir anlaşmanın niyet belgesi olarak görülüyor. Söz konusu mektupta Putin'in, "Kuzeydoğu Asya bölgesinin güvenliğini birlikte sağlayalım." ifadelerini kullandığı iddia ediliyor.

Kim'den Rusya yorumu: "Dostluğumuz savaş döneminde başladı"

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerilim, ABD ve Rusya'nın bölge üzerindeki hakimiyet çabalarıyla yakından ilişkili. Güney Kore'nin en büyük destekçilerinden birinin ABD olduğu biliniyor. Kim Jong-Un liderliğindeki Kuzey Kore ise Rusya-Çin ittifakına yakın konumlanıyor. Rusya lideri Putin tarafından yapılan iş birliği teklifini olumlu karşılayan Kuzey Kore lideri Kim, "İki ülke arasındaki güçlü dostluğun başlangıcı, İkinci Dünya Savaşı'na dayanıyor." dedi.

Guterres konuştu, Kuzey Kore sert tepki verdi!

Güney Kore'ye ziyaret gerçekleştiren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Kore'nin nükleer silah kapasitesi ile ilgili konuştu. Kuzey Kore'nin bu güce sahip olmaması gerektiğini aktaran Guterres, BM'nin bu konudaki kararlılığının değişmediğini belirtti. 

Guterres'in açıklamalarına Kuzey Kore'den sert tepki geldi. Uluslararası Örgütlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kim Son Gyong, "BM'nin talep ettiği silahsızlanma, tek taraflı gibi görünüyor. ABD ve müttefikleri, nükleer silahlara sahip. Guterres'in açıklaması, Kuzey Kore'nin tam bağımsızlığına yönelik bir saldırıdır. Tarafsız olması gereken Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'ye karşı düşmanca bir tutum içinde." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)