82 yaşındaki ustadan sanat eseri bastonlar: "60 yıldır bu işi yapıyorum"

Bitlis'in Ahlat ilçesinde ikamet eden 82 yaşındaki Abdurrahman Gökbulak, ilerleyen yaşına rağmen ceviz ağaçlarından 60 yıldır sanat eseri bastonlar üretiyor.  

KÜLTÜR-SANAT 15.08.2022, 10:14 15.08.2022, 16:37
82 yaşındaki ustadan sanat eseri bastonlar: "60 yıldır bu işi yapıyorum"

Ahlat’ta yapılan el yapımı bastonlar günden güne değişen desen ve motiflerle ilgi çekmeyi sürdürürken, c anlı b ahis oyna, ilçenin en eski baston ustalarından biri olarak bilinen Abdurrahman Gökbulak ise mesleğini 60 yıldır sürdürüyor. 

“Askerden dönünce hemen başladım”

Askere gidinceye kadar marangozluk yaptığını ve ceviz ağacından mobilyalar ürettiğini söyleyen Gökbulak, askerden döner dönmez hemen atölye açarak baston üretmeye başladığını ifade etti. İlerlemiş yaşına rağmen, büyük bir titizlik ve ilgiyle mesleğini yapan baston ustası Abdurrahman Gökbulak, baston yapmanın oldukça ihtimam isteyen bir sanat olduğunu söyledi. 

“50’den fazla usta yetiştirdim”

Gökbulak, meslek yaşamı boyunca çocukları ve torunları dahil olmak üzere 50’den fazla baston ustası yetiştirdiğini ifade etti. Evde canının sıkıldığını ve atölyeye gittiğini söyleyen Abdurrahman Gökbulak, bu yaşına karşın baston yapmaya çok hevesli olduğunu söyledi. İlk olarak 60-70 sene önce mobilyacılıkla bu işe başladığını belirten Abdurrahman Gökbulak, ardından bastonculuğa heves ederek küçük bir atölye açtığını aktardı. Gökbulak, “İlk başta mobilyacılıkla bu işe başladım. Ardından baston atölyesi açarak baston üretmeye başladım. 60 sene geçti, hâlâ baston yapmayı sürdürüyorum. Emekli oldum, yaşlıyım fakat evde canım sıkılıyor, bazen bastonlarla uğraşıyorum. Mobilyacılık ve bastonculuk zamanlarında 50’den fazla usta yetiştirdim. Ardından çocuklarım yetişti, onlar şimdi devam ediyorlar. Ara sıra ben de onlara yardımcı oluyorum. Boş durmayı sevmiyorum, çalışmaya alıştım. Bu işlerde hevesim çoktur, zaten bu işe beni sürükleyen şey hevesim oldu. Bazen çalıştığımda çocuklarım bana ‘çok çalışma, tozdan rahatsız olursun’ diyorlar. Eskisi gibi çalışmayı çok istiyorum” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)