Putin imzayı attı! Zaporijya Nükleer Santrali, artık Rusya'nın elinde

Ukrayna’ya ait olan 4 bölgenin ilhak edilmesinden sonra gözler Zaporijya Nükleer Santrali'ne çevrilmiş durumdaydı. Rusya Devlet Başkanı Putin, söz konusu yer ile ilgili “Rus mülkiyetine geçirilmesine” dair kararnameye imza attı.

DÜNYA 06.10.2022, 09:16 07.10.2022, 08:54
Putin imzayı attı! Zaporijya Nükleer Santrali, artık Rusya'nın elinde

Ukrayna'da yer alan fakat mart ayından bu yana Rusya idaresinde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili Rusya'dan yeni bir hamle geldi.

Putin imzayı attı

Rusya, Zaporijya, Herson, Lugansk ve Donetsk konumlarının sözde bağımsızlıklarını, gerçekleştirilen referandumun ardından tanımıştı. Bu hadisenin sonrasında ise Zaporijya Nükleer Santrali'nin ne olacağı merak edilmeye başlamıştı.

Zaporijya Nükleer Santrali için adım atan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, santralin Rus mülkiyetine alınmasına dair kararnameye imza attı.

4 bölgeye geçici vali ve başkanlar atandı

Bunun yanı sıra Putin’in imza attığı kararname sonrasında bölgelere geçici olarak vali ve başkan görevlendirildi.

Buna göre, Zaporijya bölgesinin geçici valisi Evgeniy Balitskiy, Herson bölgesinin geçici valisi Vladimir Saldo, Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin geçici başkanı Leonid Paseçnik ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin geçici başkanı Denis Puşilin oldu.

Zaporijya, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali

Ukrayna'nın güneydoğusunda yer alan Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa üzerinde bulunan en büyük nükleer santrali olarak değerlendiriliyor. 6 nükleer reaktörü içerisinde barındıran ve 5 bin 700 megavat/saat elektrik ortaya çıkarma kapasitesi bulunan santral, Ukrayna genelinde kullanılan toplam elektriğin yüzde 20'sini karşılıyor.

4 Mart günü Zaporijya Nükleer Santrali, Ruslar güçlerince ele geçirilmişti.

Yorumlar (0)