Putin duyurdu: Müzakereye hazırız

Rus lider Putin, Rusya’nın güvenlik garantileri konusunda NATO ve ABD ile müzakereye hazır olduklarını söyledi.

DÜNYA 18.02.2022, 20:51 18.02.2022, 21:31
Putin duyurdu: Müzakereye hazırız

Putin, Belaruslu mevkidaşı Lukaşenko’yla görüşmesinin ardından Kremlin Sarayı’nda yapılan ortak basın toplantısında konuştu.

Güvenlik garantisine ilişkin NATO ve ABD’nin en önemli taleplerine ciddi olarak yaklaşmadığını söyleyen Putin, bu taleplerin yanında Avrupa’nın güvenliği, orta ve kısa menzilli füzeler ve askeri şeffaflık gibi kimi konuların tartışmaya karşı olmadıklarını kaydetti.

“Müzakereye ilişkin yolu izlemeye hazırız”

Putin konuya ilişkin, “Bizim için uygulanması koşulsuz bir öncelik olan Rus tekliflerden ayrılmadan, bütün konuların bir kompleks içerisinde ele alınması şartıyla müzakere yolunu izlemeye hazırız.” şeklinde konuştu.

NATO ve Lukaşenko’nun dış sınırlarda artış gösteren faaliyetleri doğrultusunda askeri yönde iş birliğini geliştirmeyi sürdürme hususunda anlaştıklarını ifade eden Putin, “Rusya-Belarus Birlik Devleti sınırlarında NATO ülkelerinin artış gösteren askeri faaliyetleri ışığında iki ülkenin güvenliğini sağlamak maksadıyla toplu olarak gereken bütün önlemleri almayı sürdürme kararı aldık.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Putin, Kiev yönetiminin Minsk Anlaşmaları’nın uygulanmasını sabote ettiğini söyledi.

“Kiev, Minsk anlaşmalarını uygulamıyor”

Putin, Normandiya Formatı’nda siyasi danışmanlar düzeyindeki bütün istişarelere ve çabalara karşın çözüm sürecinin yerinde saydığını söyleyerek, “Kiev, Minsk Anlaşmalarını uygulamıyor ve özellikle Lugansk ve Donetsk ile doğrudan diyaloğu reddediyor, Minsk Anlaşmalarının tüm kilit konularının uygulanmasını sabote ediyorlar.” dedi.

“Kiev yönetimi tarafından Donbas temsilcileriyle masaya oturulmalı”

Donbas’taki duruma dair barışın tekrar sağlanmasının garantisinin Minsk Anlaşmalarının uygulanması olduğunun altını çizen Putin, “Kiev’in yapması gerekli olan tek şey, Donbas temsilcileriyle müzakere masasına oturak ve çatışmayı bitirmek için askeri, siyasi, ekonomik ve insani önlemler üstünde anlaşmak.” şeklinde konuştu.

İşgal iddiaları…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin haberleri ve iddiaları dikkate almadığını kaydeden Putin, “Sağa sola yayılmış olan bu haberlere sürekli olarak tepki vermek çok daha pahalı.” şeklinde konuştu.

“Rusya’ya her halükarda yaptırımlar uygulanacak”

Rus lider, her durumda Rusya’ya yaptırımlar uygulanacağını söyleyerek, “Bugün Ukrayna’daki olaylarla bağlantılı veyahut değil buna ilişkin bir sebep bulunacaktır. Çünkü amaç daha farklı, asıl amaç Belarus ve Rusya’nın gelişmemizi engellemek.” dedi.

Batı’nın yaptırımlarının karşısında Belarus ve Rusya’nın kendi kendine yardım etmesi gerektiğini söyleyen Putin, yaptırımların uluslararası hukuk kurullarını ihlal ettiğini ve gayri meşru olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)