Pentagon, duvar için fon aktaracak!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), kendi bütçesinden Meksika sınırındaki duvar için fon aktarmaya hazır olduğunu duyurdu.

DÜNYA 15.01.2020, 08:22
Pentagon, duvar için fon aktaracak!

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Savunma Bakanlığının birinci önceliği anavatanı korumaktır. Dolayısıyla güneydoğu sınırımız da bir güvenlik konusudur." dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu seneki savunma bütçesinin bir kısmının Meksika sınırında örülmeye devam edilen duvara aktarılması konusunu değerlendirdiğini ifade ederek, "Savunma Bakanlığının birinci önceliği anavatanı korumaktır. Dolayısıyla güneydoğu sınırımız da bir güvenlik konusudur ve işlerin nasıl gelişeceğine bakacağız." diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Washington'da resmi ziyaret için bulunan Japonya Savunma Bakanı Taro Kono ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündemdeki konulara değindi ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Donald Trump yönetiminin 2020 yılı savunma bütçesinin de bir kısmını Meksika sınırındaki duvarın inşaatına aktaracağına ilişkin bir soruya cevap veren ABD Savunma Bakanı Mark Esper şu açıklamayı yaptı:

"Savunma Bakanlığının birinci önceliği anavatanı korumaktır. Dolayısıyla güneydoğu sınırımız da bir güvenlik konusudur ve işlerin nasıl gelişeceğine bakacağız, ancak İç Güvenlik Bakanlığına ve görevini yerine getirmesine yardım etme konusuna bağlıyız."

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 127 inşaat projesi için 2019 yılı savunma bütçesinde ayrılan 3,6 milyar doları Meksika sınırına örülen duvar inşaatına aktarmış ve bu konu geçen sene Washington'da Kongre ile yönetim arasında krize sebep olmuştu.

Pentagon Şefi Mark Esper, Kuzey Kore'nin yeni bir balistik füze testinde bulunup bulunmayacağına yönelik bir soruya ise, "Durumu yakından izliyoruz. Kuzey Kore'ye, ülkenin nükleerden arındırılmasını sağlayacak diplomatik çözümün en iyi yol olduğu mesajını vermeye devam ediyoruz." cevabını verdi.

"Japonya, ABD-İran tansiyonunu düşürmek için çaba içinde"

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile Orta Doğu'daki durumu ve İran ile söz konusu olan gerilimi ele aldığını belirten Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, "Tansiyonu düşürmek ve bölgeyi istikrara kavuşturmak için devamlı bir diplomatik çaba içindeyiz." diye konuştu.

Japon hükümetin Orta Doğu'ya asker gönderme talebinin muhalefet partilerince reddedilmesi konusuna ilişkin soruları da cevaplayan Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, "Ülkemiz ham petrolün yüzde 90'nını Orta Doğu'dan tedarik ediyor ve bu yüzde 90 petrolün geçiş güzergahı ise Umman Körfezi'dir. Bu nedenle o bölgeye asker konuşlandırmak Japonya'nın ulusal menfaatinedir." ifadelerini kullandı.

Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, ülkesinin Orta Doğu'da Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki bir koalisyona katılmasına ilişkin bir soruya ise, "Ülkemizde anayasal bazı sınırlamalar var dolayısıyla ABD ve Avrupa koalisyonuna katılamayacağız fakat onlarla yakın çalışmaya devam edeceğiz." cevabını verdi.

Yorumlar (0)