Pentagon'dan Türkiye ve Afganistan açıklaması

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Kabil Havaalanı ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Ülkemizin söz konusu havaalanının korunması hususunda öncülük etmeyi kabul ettiğini dile getiren Kirby, Türkiye'nin bu görevi üstlenmesi için verilecek desteğin detaylarını görüştüklerini belirtti.

DÜNYA 22.06.2021, 00:44
Pentagon'dan Türkiye ve Afganistan açıklaması

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Kirby, Afganistan'daki güvenlik durumunu yakından izlediklerini fakat ABD'nin tamamen çekilmesi hususundaki takvimin değişmediğini söyledi.


(Pentagon Sözcüsü John Kirby)

Bakar-Austin görüşmesi soruldu

Türk basın mensubunun Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin arasındaki telefon görüşmesinde, Kabil Hamid Karzai Havaalanı'nın korunması hususunda bir anlaşmaya varılıp varılmadığına dair sorusuna Kirby, bu görüşmenin geçtiğimiz hafta NATO Zirvesi marjında ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen görüşmenin devamı olduğunu belirtti.

"Türkiye ile çalışıyoruz"

Kirby, "Türkiye, havaalanının korunması hususunda öncülük etmeyi kabul etti. Fakat halen detayları üzerinde konuşuluyor. Yapılması gereken daha fazla iş var. Onlar, ülkemiz ve uluslararası toplumdan bir destek almaları gerektiğini ifade ettiler. Bunun üzerinde çalışıyoruz." sözlerini sarf etti.

Muhabirin, "ABD, ülkemize bu hususta lojistik veyahut finansal destek vermeye hazır mı?" sorusuna Kirby, "Dediğim gibi bu hususta çalışıyoruz. Tam olarak sunulacak desteğin ne olduğunu an itibarıyla bilmiyoruz." yanıtını verdi.



Müzakereler devam ediyor

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi devam ederken Amerikan güçlerinin çekilmesi ile çok sayıda ülkenin diplomatik görevleri için önem arz eden Hamid Karzai Havaalanı'nın korunması hususuna yönelik müzakereler devam ediyor.

Yorumlar (0)