Partisi suç örgütü ilan edilen Yunan'a 13 yıl hapis cezası!

Yunanistan'da Altın Şafak Partisi, mahkeme tarafından suç örgütü olarak ilan edilmişti. Söz konusu partinin yönetici kadrosu ile mensuplarının, "suç örgütünü idare ettiklerine" ve "örgüt üyesi olduklarına" hükmedilmişti.

DÜNYA 14.10.2020, 17:01
Partisi suç örgütü ilan edilen Yunan'a 13 yıl hapis cezası!

Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Temyiz Mahkemesi, söz konusu kişilere verilen cezaları duyurdu. 

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin genel başkanlığını yürüten Nikos Mihaloliakos, 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Söz konusu partinin yönetici kadrosunda yer alan Ilias Kasidiaris, Giorgos Germenis, Panagiotis Iliopoulos, Yiannis Lagos, Ilias Panagiotaros ve Nikos Papas da mahkeme tarafından 13'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

"Suç örgütünün yöneticiliğini yapmak" suçundan Artemis Matheopulos ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer kişilerin de "suç örgütüne mensup olmak" suçundan 5-10 yıl hapis cezası aldıkları öğrenildi. 

Altın Şafak Partisi'nin üyelerinden Yorgo Rupakias, Pavlos Fissas isimli şarkıcıyı öldürdüğü gerekçesiyle müebbet hapis cezası aldı. 

Ne olmuştu?

Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Temyiz Mahkemesi, 5 seneden fazla süren dava kapsamında, Altın Şafak Partisi'ni suç örgütü olarak ilan etmişti. 

Altın Şafak Partisi'nin mensuplarından Yorgo Rupakias, 2013 yılında Keratsini'de Pavlos Fissas isimli şarkıcıyı bıçaklayarak ölümüne neden olmuştu. 

Bunun üzerine, söz konusu partinin suç örgütü olarak değerlendirilmesi amacıyla tahkikat başlatılmıştı. 

Altın Şafak Partisi'nin genel başkanlığını yürüten Nikos Mihaloliakos, parti üyeleri ve söz konusu partiye üye olan eski milletvekillerinin aralarında bulunduğu 69 kişi, şu suçlardan yargılanmaya başlamıştı:

Kara para aklamak,

İzinsiz bir şekilde silah taşımak,

Suç örgütü oluşturmak,

Suç örgütüne üye olmak ve yöneticiliğini yapmak,

Şantaj yapmak, 

Irkçı eylemler gerçekleştirmek.

Bayrak yırtan vekil de ceza aldı

Türk bayrağını yırtan vekil de ceza aldı

Türk bayrağını yırttığı gerekçesiyle tepki çeken Ioannis Lagos da ceza alanlardan biri oldu.

Altın Şafak Partisi'nin eski vekillerinden biri olan Ioannis Lagos, AP'de (Avrupa Parlamentosu) yaptığı konuşmada, Türkiye'nin istediği her şeyi yapabildiğini ve Yunanistan'a göçmenlerin akın akın geldiğini belirtmiş, elindeki Türk bayrağını yırtmıştı.

2019 senesinde AP (Avrupa Parlamentosu) milletvekili olarak seçilen ve söz konusu partiden ayrılan Ioannis Lagos, yeni bir parti kurmuştu. Aşırı sağcı Ioannis Lagos, bu partiye "Ulusal Halk Vicdanı" ismini vermişti.

Ioannis Lagos, aşırı sağcı eylemleri ve birçok farklı suç sebebiyle şu ana kadar iki defa tutuklanmıştı. 

18 sandalye kazanmıştı

Altın Şafak Partisi, Yunanistan'ın ekonomik kriz sürecinde üçüncü parti konumuna sahip olmuştu. 

Söz konusu parti, 2012 yılında gerçekleştirilen seçimlerde 300 sandalyenin 18'ini alarak meclise girmişti. 

Altın Şafak Partisi, ülkede 2019 senesinde gerçekleştirilen seçimlerde ise yüzde 2,93 oy almış ancak barajı geçemediği gerekçesiyle meclisin dışında kalmıştı. 

Yorumlar (0)