Papa, kadın mahkumların ayaklarını yıkayıp öptü

Papa Francis, Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12 kadın mahkûmun ayaklarını yıkayarak 'hizmet ve tevazu' anlayışını vurguladı.

DÜNYA 29.03.2024, 12:47 Buse Önder
Papa, kadın mahkumların ayaklarını yıkayıp öptü

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, Paskalya öncesi ayak yıkama ritüelini, İtalya'nın başkenti Roma’da bir cezaevinde gerçekleştirdi. Papa Francis, Paskalya Yortusu öncesi Kutsal Perşembe kapsamında 12 kadın mahkumun ayağını yıkadı ve öptü.

87 yaşındaki Papa, son zamanlarda yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle ayini tekerlekli sandalyesinden gerçekleştirdi. Ayin sırasında, kadınların çıplak ayaklarından birinin üzerine su dökerek ve küçük bir havluyla kurulayarak her bir ayaklarını öperek kadınlara gülümsedi.

Kutsal Perşembe nedir?

Hristiyanlıkta Paskalya'dan önceki perşembe günü Kutsal Perşembe olarak kutlanır. Ayak yıkama töreni, her Kutsal Haftanın bir özelliğidir ve İsa'nın çarmıha gerilmeden önce havarilerinin ayaklarını yıkamasını hatırlatır. Bu dini günde, İsa'nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve Son Akşam Yemeği'ni havarilerle birlikte yemesi yad edilir.

Papa Francis, 2013 yılında papa olarak ilk Kutsal Perşembe ritüeline, Vatikan için bir 'devrim' yaratarak kadınları ve diğer inançlardan insanları da dahil ederek başladı. Daha önce papalar, bu ritüeli sadece Katolik erkekler için Roma'daki bir bazilikada gerçekleştiriyorlardı. Francis, her yıl bir hapishaneye, mülteci merkezine veya gençlik ıslahevine giderek bir rahibin görevinin özellikle dışlanmış kesimlere hizmet etmek olduğunu vurgulamaktadır.

Yorumlar (0)