Oturan Boğa’nın büyük torunu bulundu

Kızılderililerin ünlü lideri Oturan Boğa’dan alınan numune üzerinde gerçekleştirilen DNA analizinde, Ernie LaPointe isimli bir kişinin ünlü liderin hayatta olan büyük torunu olduğu anlaşıldı.

DÜNYA 28.10.2021, 22:11 29.10.2021, 17:57
Oturan Boğa’nın büyük torunu bulundu

19'uncu yüzyılın ünlü Kızılderili lideri Oturan Boğa’nın büyük torununun kimliği belli oldu. Oturan Boğa’dan edinilen saç numunesi ABD'de saklanıyordu. Bilim insanları, seneler evvel yaşamını yitirmiş kişilerin aile soylarını inceledi. Ünlü liderin büyük torunu olduğu anlaşılan Ernie LaPointe (73), ‘’Bu araştırma, büyük babam ile aramdaki soy bağını derinden hissetmemin farklı bir vesilesi oldu.” dedi.

1876 yılındaki savaşta tarih yazmıştı

Kızılderili liderinin saçının bir parçası, 2007 yılında LaPointe'ye geri verilirken, LaPointe saçın bir kısmını teslim etmeden evvel ünlü liderin ruhunun kutsandığı merasimde kullanılmasını istedi. LaPointe, merasim ritüelleri doğrultusunda saçın büyük bir bölümünü ateşe verirken, geriye yaklaşık olarak 4 santimetre kaldı. Meydana gelen olayın ardından yalnızca 4 santimetre saç ile çalışmak durumunda kalan bilim insanları, yenilikçi yöntem arayışına girdi. Bilim insanları tarafından dört senede geliştirilen metot, saçta yer alan genetik parçalardan edinilen otozomal DNA testi ile gerçekleştiriliyor. 

Gerçek ismi Tatanka-Iyotanka olan ünlü lider, 1876 yılında Little Bighorn Savaşı esnasında 1500 Kızılderili savaşçısına liderlik etmiş, ABD'li General Custer'ı ve başında bulunduğu 5 bölüğünü etkisiz hale getirmişti.

Oturan Boğa, 1890 yılında ABD hükümeti için görev yapan bir Hint polis tarafından vurularak yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)