Önümüzdeki hafta da Trump için kötü geçecek

ABD'li Senatör Lindsey Graham, "Trump'ın Senato'daki yargı işlemlerine haftaya başlanacak" açıklamasında bulundu.

DÜNYA 09.01.2020, 07:59
Önümüzdeki hafta da Trump için kötü geçecek

Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik yargılama işlemlerine gelecek hafta ABD Senatosu'nda başlanacağını duyurdu.

Amerikan Fox News kanalına konuşan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki sürecin tamamlanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik iki maddenin halen ABD Senatosu'na gönderilmemesini eleştirdi.

"Nancy Pelosi'nin bir oyunu"

İki maddenin ABD Senatosu'na gönderilmemesini, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi'nin bir "oyunu" olarak değerlendiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, "Nancy Pelosi'nin azil barajı artık yıkılıyor. Azil maddelerini ABD Senatosu'na göndermeyerek Senato'daki Demokratları da kaybediyor. Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell bu süreci iyi yürüttü. Gelecek hafta azil istemiyle yargı sürecine başlayacağız." açıklamasında bulundu.

Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, dünkü açıklamasında, Trump'ın azil sürecini Senato'da işletebilmek ve bunu en kısa zamanda tamamlayabilmek için "yargılamayla ilgili kuralları belirlemeye çalıştıklarını" açıklamıştı.

Donald Trump'a yönelik azil süreci

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019 tarihinde, "Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını ilan etmişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosii, 25 Temmuz 2019 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında Amerika'nın Ukrayna'ya askerî yardımı serbest bırakacağını vadettiğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu ileri sürmüştü.

Beyaz Saray ise 25 Eylül 2019 tarihinde Donald Trump-Vladimir Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığı savunmasını yapmıştı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım 2019 tarihleri arasında kamuya açık oturumlar düzenlenmiş; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Ardından İstihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık 2019 tarihinde Adalet Komitesine sunmuş, Adalet Komitesi yaptığı iki oturumun ardından 13 Aralık 2019 tarihinde azil maddelerini onaylayarak dosyayı ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na göndermişti.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda 18 Aralık 2019 tarihinde yapılan oylamada ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

Yorumlar (0)