Ölüme davetiye! Doğal gazı poşetlerle taşıyıp evlerde kullanıyorlar

Pakistan'ın bir kasabasında yüzeye yakın bir yerde çıkan doğal gaz, senelerdir yerel halkın geliştirmiş olduğu yöntemlerde evlerde kullanılabiliyor. Doğal gazı çıkarmak amacıyla sondaj yerine hortum, rafineri için ise barakanın yer aldığı kasabada, doğal gaz milyar dolarlık boru hatlarının yerine 25 kuruşluk poşetler ile taşınıyor.

DÜNYA 15.01.2023, 12:26 15.01.2023, 13:25
Ölüme davetiye! Doğal gazı poşetlerle taşıyıp evlerde kullanıyorlar

Pakistan'ın eyaleti Hayber Pahtunhva eyaletinde yer alan Banda Davud Şah kasabasında konvansiyanel metotlarla büyük altyapı ve sondaj çalışmalarıyla aranırken doğalgaz bulunmadı, rastlantı eseri tarlalarda keşfedildi.

Yoksulluğun yaygın olduğu alanda halk, kasabalarından çıkan gazı, canları pahasına evlerinde kullanıyor. İmkansızlıklardan dolayı yerel halk, kendilerine özel çıkarma, taşıma ve ölçü birimi geliştirdi.

Boru hattı yerine plastik poşet

Herhangi bir altyapının olmadığı bölgede doğal gaz bir barakadan dağıtılıyor, boru hatları değil, taşıma yerine poşet kullanılıyor, ölçü yerine ise plastik poşet kullanılıyor.

Yerel halk, uçan balona benzeyen bu taşıma yönteminin nasıl bir tehlike içerdiğinin farkında. Çünkü bölgede öncesinde birçok ölüm ve yaralanmalar meydana gelmiş. Fakat halk yoksulluk ve pahalılıktan dolayı yaklaşık 5-10 bin Pakistan rupisi (Yaklaşık 410-820 TL) olan mutfak tüpleri yerine, yüzde 70-80 oranında daha ucuz "uçuran balonları" tercih ediyor.

Banda Davud Şah kasabasının sakinleri, kendi arazilerinden çıktığından dolayı ise doğal gaza bir ücret vermiyor.

Arazilerinde doğal gazın olmadığı kişiler ise kasaba dışında ihtiyaçlarını derme çatma bir baraka ile karşılıyor. Burada bekleyen çocuklar kasabalıların torbalarına doğal gaz dolduruyor.

Ev halkı, aile reisinden günlük mutfak ihtiyacı listesinde yer alan nohut ve ekmeğin yanında bir poşet gaz da talep ediyor.

Poşetler uçmaması için yere taşla bağlanıyor

Toprağa gömülü bir hortum yardımıyla çıkartılmış olan doğal gaz, kaçağı engellemek amacıyla poşetlerin ağzına geçirilen küçük bir vana aracılığıyla torbalara dolduruluyor. Poşetlerin bir uçan balon gibi havalanmaması amacıyla ise diğer ucu yerde taşa bağlanıyor.

Bir poşet, yaklaşık olarak 20-25 dakikada doluyor. Poşet gazlarını evlerinde kullanmak amacıyla ise bir elektrikli pompa yeterli. Bu pompa ile evlerde kullanılan ocaklarda poşet gazından yemek yapmak mümkün olabiliyor. Bir poşet gaz ise iki saatlik bir tüketimi karşılıyor.

Daha çok çocukların taşıdığı uçan balonlar en ufak bir dikkatsizlikte ise "uçuran balonlara" dönüşebiliyor.

Çocukların doğal gazı evlerinde poşetlerde taşıması yetmiyormuş gibi ikimi naylon torbalarda bulunan küçük yamalar ise dikkatleri çekiyor. Çünkü poşetlerin tek kullanımlık olmadığı, üzerlerinde yer alan yamalara bakılınca defalarca kez kullanıldığı görülüyor.

Poşet gazlar tehlike saçıyor

Dünyanın her yerinde bulunan mutfak tüpleri, doğal gaz dolum tesisleri veyahut bunları taşıyan tankerlerin üstünde, "Dikkat patlayıcı madde, ateşle yaklaşma, elektronik cihazları kapatın" şeklinde uyarılar dikkatleri çekerken, çocukların ellerinde bulunan "poşet gazların" taşınması, dolumu ve tüketimi esnasındaki aşamalar ise bütünüyle "organik."

Poşetten dışarı sızması durumundaysa gazda koku verici sülfür içerikli olan madde bulunmadığı ve en saf hali solunacağından fark etmeksizin zehirlenme olasılığı bir hayli fazla. Dolum ve poşetli taşımada da patlama, bir kıvılcım veya manyetoya bakıyor. Evde doğal gazı poşet balonlardan küçük bir elektrikli pompayla ocağa aktarma işlemi de büyük kazalara sebep olabiliyor. Bundan dolayı iki saat süren yemek pişirme işi, Banda Davud Şahlılar için bir "ölüm kalım meselesi."

Kasaba sakinlerinden olan Hazret Canan, bölge halkının zor zamanlardan geçtiğini ve ihtiyaçtan dolayı halkın plastik torbalar ile gaz taşıdığını ve bunun tehlikesini gördüklerini söyledi.

Canan, kendilerine hükümetten doğal gaz altyapısı sağlamalarını istediğinin altını çizdi.

Yemek pişirirken torbalar ateşin yanında

Kasaba halkının bu şekilde her gün gaz aldığını ifade eden Canan, "Ocağa bağlı bir pompa ile bu gazı kullanıyoruz fakat oldukça tehlikeli. Yemek pişirirken sonuçta torbalar ateşin hemen yanında bulunuyor." şeklinde konuştu.

Canan birçok kazanın meydana geldiğini söyleyerek, "Doğal gazımız olmasına karşın bunu güvenli bir şekilde kullanmamıza olanak yok. Evde bir patlama yaşandı mesela, bir kişi yaşamını yitirdi. Bir kız ve annesinde yanıklar oluştu." şeklinde konuştu.

Suhana Katak da bu gazın güvenli yollardan kendilerine sağlanmamasından şikayetçi.

Erkekler çalıştığından kadın ve çocukların plastik torbalarla her gün gaz taşıdığını ifade eden Katak, kimi zaman çocuklarını gaz almaya gönderdiğini fakat olası kazalardan da korktuğunu ifade etti.

Katak, güvenle doğal gazı evlerinde kullanmak istediğinin altını çizdi.

Navab Han ise 1 veya 1,5 saat kullanabildikleri bu plastik torbalardaki gaz ile yalnızca çay ve bir çeşit ekmek yapabildiklerini ve güvenli olmasa dahi buna mecbur olduklarını söyledi.

Yorumlar (0)