Norveçlilerin balina avcılığı son bulmuyor: “Tabağımızda balina eti görmek istiyoruz” 

Norveçlilerin balina avına dünya genelinde tepki gösterilmesine karşın vatandaşlar, balina eti yemek istediklerini belirterek avlanmaya devam ediyorlar. Balina avcılığı ise pek çok grup tarafından “etik dışı” bulunuyor. 

DÜNYA 29.09.2021, 09:28 29.09.2021, 15:18
Norveçlilerin balina avcılığı son bulmuyor: “Tabağımızda balina eti görmek istiyoruz” 

Norveç halkı, adeta bir geleneğe dönüşen balina avcılığından vazgeçmemekte direniyor. Dünya genelinde uzmanların, bilim insanlarının, hayvan hakları savunucularının ve STK’ların itirazlarına karşı balina avcılığına kısıtlama getirmemekte kararlı olan Norveçli yetkililer, vatandaşların balina eti yemek istediklerini aktarıyor. 

Son 5 senenin en büyük avı yapıldı 

Norveçli yetkililerin avcılığı kısıtlamamasını fırsat bilen vatandaşlar, her geçen gün işin boyutunu artırıyor. Norveç Balıkçılar Satış Organizasyonu raporlarına göre bu sene 575 balina avlandı. Bu sayı, son 5 senenin en yüksek verisi olarak gözler önüne serildi. 

Özellikle Faroe Adaları’nda yapılan avcılık faaliyetlerinde “mink balinası” denilen türün avlandığı gözlemleniyor.  



Ava karşı olan Norveçli örgütler de var 

Norveç’te faaliyet gösteren Whale and Dolphin Conservation (WDC) örgütü ise balina avcılığının bir tür “çevre katliamı” olduğunu savunarak balina avının “kabul edilemez” olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Örgüt yetkilisinin konuyla ilgili yaptığı açıklamalar ise şu şekilde: “Faroe Adaları’nda en yüksek sayıda yunus ve balinanın katledilmesinden ardından avcılar, mink balinası avına çıktı. Bu seneki avcılık, son 5 senenin en büyük av sezonu oldu.” 

Balık avının artması, sektörü sekteye uğratacak 

WDC’nin Norveç’te yaptığı bir anketin sonucuna göre bu sene içinde bu denli fazla balinanın öldürülmesi, bu endüstriye katkıdan çok zarar getirecek. Çünkü 2019 senesinde balina eti tüketen Norveçlilerin oranı yüzde 4 iken bu oran, 2021 senesinde yüzde 2’ye indi. Bu da avlanan balinaların depolarda kalmasına vesile olacak. Tüm bu çalışma sonuçlarına ve tepkilere karşın Norveçli yetkililer, balina avını “normal bir şey” olarak nitelendiriyor. Balıkçılık ve Deniz ürünleri Bakanı Odd Emil Ingebrigtsen ise balina etinin iyi bir besin kaynağı olduğunu savunuyor. 



28 senede yaklaşık 10 bin balina avlandı 

Tüm bu veriler karşısında Norveçli avcıların eleştirildiği bir diğer konu da avlama yöntemleri. Balinalar, patlayıcılarla donatılan zıpkınlar ile avlanıyor. Balinanın 30 santimetre kadar içine giren bu zıpkınların ucundaki bombalar, hayvanın içinde patlıyor. Bu şekilde avlanan balıklar, 15 dakika içerisinde ölüyor. 

Norveç’te 1993 senesinden bugüne kadar öldürülen mink balinası sayısının 10 bin civarında olduğu düşünülüyor. Dünya genelinde balina avcılığı ise 1946 senesinden bu yana yasal olarak yapılıyor. 1986 senesinde bu avcılık yasaklanmak istese de İzlanda ve Norveç buna karşı gelerek avlanmayı sürdürüyor.  

Norveç Balıkçılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2021 senesinde ülkede 1278 balina avlandı. Bu sayı 2020 senesinde 503, 2019 senesinde ise 429 idi. Öte yandan Danimarka’ya bağlı Faroe Adaları’nda “Grindadrap” isimli bir av etkinliği düzenlendi ve burada 1428 balina ve yunus avlandı.  

Yorumlar (0)