Nijer'de terör saldırısı: 71 asker hayatını kaybetti

Nijer'de askeri üsse saldırı düzenlendi, 71 asker hayatını kaybetti.

DÜNYA 12.12.2019, 16:28
Nijer'de terör saldırısı: 71 asker hayatını kaybetti

Nijer Savunma Bakanlığı, Nijer-Mali sınırına yakın bir Nijer askeri üssüne saldırı düzenlendiğini açıkladı. 3,5 saat süren saldırıda ağır silahlar da kullandığı tespit edilen "yüzlerce saldırganın" 71 Nijer askerini öldürdüğü, 57 saldırganın ise Nijer askerleri tarafından öldürüldüğü açıklandı.

Issofou ziyaretini yarıda kesti


Nijer Cumhurbaşkanı Issofou

"İslamcı teröristler" tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırı üzerine Mısır ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Mahamadou Issofou ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü ve Perşembe günü toplanacak Ulusal Güvenlik Konseyi'ne başkanlık yapacağını açıkladı.

Nijer Savunma Bakanlığı, destek birliklerin bölgeye gönderildiğini ve Çarşamba günü geç saatlerde yaşanan "trajediden" sonra durumun kontrol altına alındığını açıkladı.

Saldırganlar DEAŞ ve El Kaide bağlantılı

Nijer ordusunun uğradığı saldırı, ülke tarihinin en ölümcül saldırılarından biri olarak hafızalara kazındı. Başta kimin düzenlediği belli olmayan saldırı hakkında yerel kaynaklar militanların motorsikletler ve kamyonlarla Inates kentine saldırdığını ve DEAŞ ve El Kaide'yle bağlantılı cihatçılar olduklarından şüphelenildiğini aktardı.

DEAŞ ve El Kaide bağlantılı oldukları düşünülen cihatçı militanlar, Batı Afrika'da bulunan Sahel bölgesindeki saldırılarını gittikçe sıklaştırıyor. Fransa'nın da binlerce asker gönderdiği bölgede Mali, Burkina Faso ve Nijer saldırıların odağı olarak gözüküyor.

Fransa ile zirve ertelendi

Saldırıdan sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Nijer Cumhurbaşkanı Issofou, önümüzdeki hafta düzenlenmesi planlanan Sahel bölgesinde bulunan ülke liderlerinin buluşmasının da ertelendiğini açıkladı. Liderlerin zirvesi, sıkça saldırıya uğrayan bölgedeki güvenlik sorunun çözümü için planlanmıştı; ertelenen zirvenin 2020 yılının ilk haftalarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Inates kentindeki saldırı, Tahoua kenti yakınlarındaki askeri üs saldırısından sadece 24 saat sonra gerçekleşti. Tahoua'daki saldırıda ise 3 Nijer askeri ve 14 terörist ölmüştü.

Yorumlar (0)