"NATO saldırılara kesinlikle ortak yanıt verecektir"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Polonya'ya veya Baltık ülkelerine herhangi bir saldırıya NATO'nun 'kesinlikle' yanıt vereceğini söyledi.

DÜNYA 03.12.2019, 10:57
"NATO saldırılara kesinlikle ortak yanıt verecektir"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Salı günü yayınlanan bir röportajda İttifak'ın Polonya veya Baltık ülkelerine yönelik düzenlenen herhangi bir saldırıya toplu yanıt verileceğini söyledi. Stoltenberg, Polonya ve Baltıklar'da bulunan NATO güçlerinin Rusya'ya çok kuvvetli bir mesaj gönderdiğini, bu bölgedeki ülkelerden herhangi birine bütün İttifak'ın bir olarak yanıt vereceğini açıkladı.

Türkiye, savunma planını veto etmişti

NATO Genel Sekreteri, NATO'nun şu anda bir düşman listesi olmadığını ancak herhangi bir ihtiyacın oluşması durumunda verilecek yanıtın ortak olacağının altını bir kez daha çizdi. Türkiye'nin Polonya ve Baltıklar'ı kapsayan bir savunma planını veto etmesi üzerine İttifak içinde NATO'nun Rusya sınırının güvenliğine dair tartışmalar başlamıştı.

Türkiye, NATO'nun Polonya ve Baltıklar savunma planını reddini ise Suriye'de yürütülen terör operasyonlarına NATO'nun kendisine destek vermesi gerektiğini söyleyerek savunuyor. Türkiye, 9 Ekim'de Barış Pınarı Harekâtı'nın başlatılmasından beri kuzey Suriye'de terör örgütleriyle mücadele ediyor.

AB'nin savunma atılımları hakkında da konuştu

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçtiğimiz ay NATO'ya yönelik "beyin ölümünü yaşıyor" eleştirilerini bir kez daha eleştirdi ve Avrupa kıtasında Avrupa Birliği'nin (AB) savunma kapasitesini arttırmasına karşı çıkmadığını ancak AB'nin NATO'yu devre dışı bırakmaya çalışmasının kesinlikle mantıklı bir hareket olmadığını söyledi.

Yorumlar (0)