NATO: Gerekirse Türkiye gibi yaparız

NATO'dan çok kritik açıklama geldi: Gerekirse Türkiye'nin yaptığını yaparız!

DÜNYA 16.06.2019, 09:44 16.06.2019, 09:46
NATO: Gerekirse Türkiye gibi yaparız

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)'nde gündem AWACS sistemi. NATO'nun "gökyüzündeki gözü" olarak da bilinen hava gözlem sisteminin eskimesi tartışmaya neden oldu. AWACS sisteminin güncellenmesi ya da yenilenmesi tartışması arasında, "Türkiye gibi Boeing'in geliştirdiği daha yeni bir radar sistemi olan E-7'yi biz de alabiliriz." denildi.

Son dönemde müttefikleri arasında ciddi bir krizin patlak verdiği NATO'nun bir diğer gündem maddesi ise kuruluşun "gökyüzündeki gözleri" olarak tanımlanan AWACS sistemlerinin eskimiş olması. Şu an 14 Boeing E-3A Hava Kontrol ve Uyarı Sistemi’ne sahip olan NATO'nun AWACS'lardan sorumlu yetkilisi Michael Gschossmann, bir dizi açıklamalarda bulundu.

Michael Gschossmann, bu yılın Aralık ayında Boeing ile bir anlaşma yapılacağını açıklarken, "Bir an önce filoyu yenilememiz ve yenilerini almamız gerek, araştırmalar bir an önce tamamlanmalıdır" diye konuştu. Reuters'a konuşan Michael Gschossmann NATO'nun bir an önce karar vermesi gerektiğinin altını çizerek, "NATO, Boeing'in yeni radar uçağı E-7'yi satın alan üye ülkeler Türkiye ve İngiltere'yi izleyebilir. Bu hava araçları yeni eklemeler yapabilecek kadar geniş ve gelecek yıllarda izleme mesafesini geliştirebilecek" şeklinde konuştu.

NATO'nun üst düzey yetkilisi olan Michael Gschossmann, eğer yakın zamanda karar verilmezse hem maddi hem de operasyonel olarak NATO'nun zarar göreceğini vurguladı. Michael Gschossmann, gelecekte de kullanılabilecek bir sistem kullanılması gerektiğini savundu.

Yorumlar (0)