NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den Rusya’ya gözdağı

Jens Stoltenberg, "Rusya’nın Ukrayna'ya karşı herhangi bir güç kullanmasının büyük bir hata olacağını ve Rusya'nın ciddi neticelerle yüzleşmek mecburiyetinde kalacağını açık bir şekilde belirttik." dedi.

DÜNYA 13.01.2022, 01:00
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den Rusya’ya gözdağı

Belçika’nın Brüksel şehrinde NATO-Rusya Konseyi Toplantısı düzenlendi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, söz konusu toplantının ardından basın mensuplarının karşısına geçti geçti. Stoltenberg, Rusya ile müzakere etmenin hiç kolay olmadığına işaret ederek, "Rusya’nın Ukrayna'ya karşı herhangi bir güç kullanmasının büyük bir hata olacağını ve Rusya'nın ciddi neticelerle yüzleşmek mecburiyetinde kalacağını açık bir şekilde belirttik." sözlerini sarf etti. 

Son olarak 2019'da düzenlenmişti

Stoltenberg, NATO’nun, binlerce askerini Ukrayna hududuna konuşlandıran Rusya’ya Ukrayna ile olan sert durumu yumuşatmaya yönelik çağrı yaptığını açıkladı. Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Rusya'dan Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'daki askerleri varlıklarını sonlandırmasını istediğini kaydetti. Rusya ile siyasi bir yol bulabilmek için 'her türlü gayreti' göstereceklerini dile getiren Stoltenrberg, yetkililerin 'birçok hususta açık ve samimi bir tartışma' yürüttüğünü belirtti. Stoltenberg, son olarak 3 sene evvel düzenlenen NATO-Rusya Konseyi Toplantısı'nın ardından gerçekleştirilen görüşmelerin 'yararlı' olduğunu da sözlerine ekledi.

"Kolay olmayacak"

NATO ve Rusya arasında görüş ayrılıkları olduğunu söyleyen Stoltenberg, Ukrayna hususunda Rusya ile köprü oluşturmanın zor olacağını kaydetti. Stotenberg, "Farklılıklarımızı ortadan kaldırmak kolay olmayacak fakat bu, Rusya'nın ve bütün NATO müttefiklerinin aynı masaya oturup önemli hususlarda meşgul olduklarının da pozitif bir işaretidir." diye konuştu.

Stoltenberg, "Rusya ile çok farklı hususlarda görüşmeler yapmaya hazırız." dedi. Stoltenberg, Rusların buna hazır olmadıklarını açık ve net bir şekilde belirttiklerini de vurgulayarak, "Müttefiklerimiz Rusya ile diyaloğa girmek için hazır fakat temel ilkelerimizden asla taviz vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.  

"Avrupa'da çatışma ihtimali var"

NATO Genel Sekreteri, “Avrupa’da silahlı çatışma ihtimali var.” diyerek uyarı yaptı ve NATO'nun bu senaryoyu engellemek için elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bir müdahalede bulunması halinde NATO'nun doğudaki müttefiklerine ek asker takviyesi yapabileceğini de söyleyerek, "Rusya bir defa daha Ukrayna'ya karşı saldırırsa o zaman ittifakın doğu bölgesindeki varlığımızı daha da kuvvetlendirmeye ciddi bir şekilde odaklanıyor oluruz." dedi. 











Yorumlar (0)