NASA, ABD yangınlarında itfaiyecilere destek verecek

Dünya genelinde oluşan yangınlar söndürülemiyor. Uzun süre önce başlayan ve devam eden yangınlardan her ülke gibi ABD de büyük oranda etkilendi. Binlerce kişi evsiz kalırken büyük boyutlu maddi hasarlar meydana geldi. Bunların sona ermesi için itfaiyecilere yardımcı olmak isteyen NASA, yangınların uzaydaki eş zamanlı görüntülerini itfaiyecilere aktaran bir program geliştirecek.

DÜNYA 25.08.2021, 11:16 26.08.2021, 09:38
NASA, ABD yangınlarında itfaiyecilere destek verecek

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), orman yangınları programı geliştirerek itfaiyecilere destek vereceğini bildirdi. Uydu görüntülerini kullanarak yardımcı olacağını söyleyen NASA yöneticilerinden Bill Nelson, Yıllık Uzay Sempozyumu’nda yaptığı açıklamada, itfaiye ekiplerinin gerçek zamanlı verileri daha fazla ulaşabilmeleri için geliştirilecek orman yangını programının öneminden bahsetti.

“Asıl misyonumuz gezegeni korumak”

Nelson: “Bu çalışmayı yaparken asıl misyonumuz, gezegeni korumak. Bu yüzden de NASA, yeni bir orman yangını programı yapmayı planlıyor. Program, uydumuzdan ve hava gözlemlerimizden yani gökyüzündeki gözlemlerimizden yararlanacak. Teknoloji, yangınlarla mücadele eden kahramanları desteklemek için veriye dayalı araçlar geliştirilecek. Bu sayede itfaiyeciler ile ortaklaşa çalışarak çıkan her yangın önlenecek.”



Program, eylül ayında çıkacak

Nelson: “NASA, gözlem verilerini eylül ayından itibaren Open ET isimli bir internet uygulamasıyla halka açık şekilde paylaşacak. Open ET uygulaması ile paylaşılan veriler, orman yangınlarının yanı sıra su yönetimi konusuna da yardımcı olacak. Çiftçiler ve su yöneticileri verilere erişerek tarımsal su tüketimini belirleyebilecek.”

NASA, geliştirilen yeni programın orman yangınlarında itfaiye ekiplerine yardımcı olan mevcut uygu ölümleri yöntemlerine göre daha ileri seviyede program üretileceğini belirtiyor.

ABD’de 2,5 milyon dönümlük alan küle döndü

ABD’nin 12 eyaletinde 92 büyük orman yangınında 2,5 milyon dönümden fazla ormanlık alan küle döndü. Ulusal Kurumlar Arası İtfaiye Merkezi’nin internette yayınlanan son raporuna göre 16 yangının yakınındaki yerleşim birimlerinden 26 bin 383 kişi tahliye edildi. Pek çok ev ve iş yeri kullanılamaz hale gelirken binlerce dolarlık maddi hasar oluştu

Yorumlar (0)