Mossad: Suudi Arabistan da yola geldi

MOSSAD Başkanı Yossi Cohen, BAE ve Bahreyn'den sonra Suudi Arabistan’ın da İsrail ile çok yakında normalleşme anlaşması imzalayacağını açıkladı.

DÜNYA 17.09.2020, 15:18 17.09.2020, 16:16
Mossad: Suudi Arabistan da yola geldi

İsrail Kanal12 televizyonuna açıklama yapan İsrail istihbarat servisinin patronu Yossi Cohen, Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn’in İsrail ile normalleşme anlaşması imzalamasının Arap ülkeleriyle ilişkilerindeki “cam duvarı” parçaladığını kaydederek, Suudi Arabistan'ın da İsrail ile normalleşme anlaşması imzalama yolunda olduğunu söyledi.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüp görüşmediği yönündeki soruya tebessüm ederek “Yorum yapmamayı tercih ediyorum" cevabını veren Yossi Cohen, normalleş anlaşmalarının Arap ülkeleriyle yıllardır var olan ilişkilere resmî boyut kazandırıldığını vurguladı.

İsrail’in Körfez ülkeleriyle ilişkilerinin gizli temsilcisi olarak bilinen Yossi Cohen, “İran’ın hedeflerine” dair bölgedeki endişelerin, Körfez ülkelerinin Arap politikasından ayrılmasında ve İsrail’i tanımasında önemli etken olduğunu belirterek, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile imzalanan anlaşmaların aynı zamanda İran ile savaş stratejisin de değişikliğe gidilmesine neden olduğunu bildirdi.

Aynı gün bir başka televizyon kanalı Kanal13’e de değerlendirmelerde bulunan MOSSAD Başkanı Yossi Cohen, Suudi Arabistan ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesinin an meselesi olduğunun altını çizerek, "Normalleşmenin olacağına kesin derecede eminim. 2020 yılı içide bu gerçekleşecek." diye konuştu.

MOSSAD Başkanı Cohen, İsrail ile normalleşme sürecine daha çok sayıda devletin girmesi için çabaların devam ettiği bilgisini verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald John Trump da Beyaz Saray'da dün yaptığı basın toplantısında Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştüğünü ve kesin bilgi olmamakla birlikte görüşmeden İsrail ile normalleşmeye ilişkin olumlu sinyaller aldığını belirterek, Suudi Arabistan'ın da İsrail ile normalleşen ülkeler arasına katılacağına inandığını ifade etmişti.

Yorumlar (0)