Moderna aşısının kalbe yan etkisi adeta tescillendi: 2 ülkeden aşıya veto geldi

Danimarka 18 yaş altı, İsveç ise 30 yaş altı için Moderna markalı Covid-19 aşısının kullanımını askıya aldı. Bu kararda, aşının sebep olduğu kalp damar yan etkilerinin sebep olduğu öğrenildi. 

DÜNYA 07.10.2021, 11:57 08.10.2021, 08:50
Moderna aşısının kalbe yan etkisi adeta tescillendi: 2 ülkeden aşıya veto geldi

İsveç Sağlık Bakanlığı ve Danimarka Sağlık Bakanlığı, Moderna markası altında geliştirilen Covid-19 aşısının “kardiyovasküler (kalp ve damar) yan etkilerine dair raporlarının” yayınlanmasının ardından yeni kararlar aldığı bildirildi. Kalp kası iltihabı ve kalp zarı iltihabı gibi yan etkileri sebebiyle aşının kullanımının askıya alındığı aktarıldı. Danimarka’da 18 yaş altı kişilerde ve İsveç’te da 30 yaş altı kişilerde bu aşının kullanımı durduruldu. Öte yandan tüm raporlara ve araştırmalara karşın doktorlar, bunların yalnızca bir olasılık olduğunu, Moderna aşısını yaptıran herkeste ortaya çıkma kesinliğinin bulunmadığını bildirdi. 



“Kalp kası ve kalp zarı iltihabı şüpheleri mevcut” 

Danimarka Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Moderna aşısı, “ihtiyatlılık (bir konuda ileriyi düşünerek davranma) ilkesine” göre 18 yaş altındaki kişilerde bir süre kullanılmayacak. Çünkü ön verilere ve bazı raporlara göre bu aşıyı yaptıran kişilerde kalp kası ve kalp zarı iltihabı şüpheleri mevcut.  

Ülkedeki 12-17 yaş arasındaki kişilerin aşılanmasında Pfizer/BioNTech aşısını ana seçenek olarak gören uzmanlar, henüz yayınlanmamış İskandinav çalışmalarından elde edilen verilere atıfta bulunarak daha fazla değerlendirme için verilerin EMA’ya (Avrupa İlaç Ajansı) gönderileceğini ve nihai kararın EMA’dan gelecek sonuçlar sonrasında belli olacağını kaydetti. 



“Covid-19’a yakalananlar için risk daha da artıyor” 

Moderna sözcüsü ise İsveç ve Danimarka’daki verilerde nadiren görülen kalp kası ve zarı iltihaplanmaları riskiyle aşının kullanımının durdurulduğundan haberdar olduklarını ifade ederek şu cümleleri sarf etti: “Moderna aşısı kullanımı sonrasında kardiyovasküler tanı konulan kişiler genellikle hafif vakalar ve belirli bir tedaviden sonra kısa sürede iyileşiyorlar. Fakat Covid-19'a yakalananlar için özellikle kalp kası iltihabı riski önemli ölçüde artıyor. Aşı ise bu iltihaptan ve Covid-19'dan korunmanın en iyi yolu.” 

Moderna sözcüsünün bu açıklamalarından sonra bir süre önce yayınlanan raporlara göz atıldığında, henüz tamamlanmamış ABD merkezli araştırmaya göre 20 yaş ve altındaki aşısız genç erkeklerde Covid-19'a yakalandıktan sonra oluşacak kalp kası iltihabı riskinin, aşılanmış kişilere nazaran 6 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.  

Yorumlar (0)