Miçotakis'ten Türkiye itirafı

Miçotakis, Türkiye ile silahlanma yarışı niyetinde olmadığını belirterek, Ege ve Doğu Akdeniz’deki problemlerin çözümü için tek yolun uluslararası hukuk olduğunu ifade etti.

DÜNYA 28.09.2021, 01:25 28.09.2021, 01:31
Miçotakis'ten Türkiye itirafı

İki gün sürecek olan resmi ziyaret için Paris’te bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunan medyasına verdiği özel röportajda, Paris-Atina yakınlaşması, Yunanistan-Türkiye ilişkileri, sığınmacı problemi ve Avrupa’nın güvenlik perspektifine dair değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye'nin anladığını düşünüyorum"

Miçotakis, Yunan-Türk ilişkilerini değerlendirirken, "Sakin bir yaz geçireceğimizi tahmin etmiştim, neden sakin bir sonbahar, sakin bir kış da geçirmeyelim? Doğu Akdeniz’deki gerginliğin netice olarak hiç kimseye yararı olmayacağını Türkiye’nin anladığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Sığınmacı problemi, iklim krizi gibi ortak sorunlarda Türkiye ile iş birliği yapılabileceğini söyleyen Miçotakis, ekonomik iş birliğinin de saygı ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde mümkün olduğunu belirtti.

"Öyle bir niyetim yok"

Miçotakis, Ege ve Doğu Akdeniz’deki problemlerin çözümü için tek çarenin uluslararası hukuk olduğunu kaydederek, “Biz Mısır ve İtalya örneğinde, bu tarz anlaşmalar yapılabileceğini gösterdik. Açık ve net bir şekilde söyleyeceğim, neticede herkesin yararına olacak çözümleri başarabilmemiz için bazı hususlarda karşılıklı olarak geri adım atılmasını gerektiren anlaşmalar yapılabilir.” diye konuştu.

Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin modernleşmesi gerekliliğinin altını çizen Miçotakis, "Türkiye ile bir silahlanma yarışına girme niyetim yok." dedi.

Miçotakis, AB (Avrupa Birliği) Konseyi'nin, Doğu Akdeniz’e dair aldığı kararların, Doğu Akdeniz’deki ilişki kapsamını Avrupa prizması içerisine soktuğunu ve Yunan-Türk ilişkilerinin AB-Türkiye ilişkisine dönüştüğünü iddia etti.

Yorumlar (0)