"Mescid-i Aksa kırmızı çizgimiz, durun!"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği saldırının ardından uluslararası toplum ve Arap ülkelerine saldırıların durdurulması için çağrıda bulundu.

DÜNYA 12.08.2019, 09:12 12.08.2019, 09:17
"Mescid-i Aksa kırmızı çizgimiz, durun!"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya baskınlarını önlemek isteyen Filistinlilere İsrail polisi tarafından Harem-i Şerif'in içinde müdahalede bulunulması üzerine uluslararası toplum ve Arap ülkelerine çağrıda bulundu.

Mahmud Abbas, yaptığı yazılı açıklamada, "Mescid-i Aksa'ya baskın ve Müslümanlara saldırıdan İsrail hükümeti sorumludur. Saldırı, Müslümanların hassasiyetlerine yönelik büyük bir provokasyon olup tansiyonu yükselterek bölgedeki şiddetin artmasına yol açıyor." ifadelerine yer verdi.

"Saldırılara sessiz kalınmayacak"

Abbas, İsrail polisinin Aksa'ya saldırısını şiddetle kınadıklarını vurgulayarak, "Mescid-i Aksa kırmızı çizgimizdir. İşgalci ve yerleşimciler tarafından tekrarlanan saldırılara sessiz kalınması mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası toplum ve Arap ülkelerinin duruma müdahale etmeleri gerektiğini bildirdi. 

Mescid-i Aksa'ya saldırı

Dün işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’da fanatik Yahudilerin baskınlarını durdurmak amacıyla bir saat gecikmeli kılınan bayram namazının ardından yüzlerce Filistinli, Harem-i Şerif’in batı yakasındaki El-Meğaribe Kapısı’nda toplanmıştı.

Yüzlerce fanatik Yahudi de El-Meğaribe Kapısı’nın diğer tarafında Harem-i Şerif’e baskın düzenlemek amacıyla beklemişti.

Filistinliler, İsrail polisinden fanatik Yahudilere kapıyı açmamasını istemişti. 

Plastik mermiyle müdahale edilmişti

Kudüs İslami Vakıflar yetkilileri, İsrail polisinin Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, ses bombaları ve plastik mermiyle müdahale ettiğini ve aralarında Kudüs Yüksek İslami Vakıflar Konseyi Başkanı Şeyh Abdülazim Selheb’in de bulunduğu bazı Filistinlilerin yaralandığını bildirmişti.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, birçok Filistinlinin İsrail polisi tarafından gözaltına alındığını kaydetmişti. Ayrıca, İsrail polisinin Harem-i Şerif’i boşaltmaya çalıştığı ve kapılarını kapattığı aktarılmıştı.

37 Filistinli yaralanmıştı

Diğer bir yandan, Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermiyle düzenlediği saldırıda 37 Filistinlinin yaralandığı bildirilmişti.

Kudüs İslami Vakıflar Basın Sözcüsü Firas Dibs tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’daki müdahaleden sonra fanatik Yahudileri gruplar halinde Harem-i Şerif’in avlularına almaya başladığı aktarılmıştı. 

Dibs, İsrail polisi korumasında 700’ü aşkın fanatik Yahudinin Mescid-i Aksa’ya gruplar halinde baskın düzenlediğini kaydetmişti. 

Yorumlar (0)