Merkel: “Aşı patentlerindeki düzenlemeye karşıyım” 

Almanya’nın Başbakanı Merkel, basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sırasında ülkesindeki üçüncü dalga hakkında haberleri veren Başbakan, aşı patentlerindeki düzenlemelere karşı olduğunu dile getirdi. 

DÜNYA 09.05.2021, 09:50 09.05.2021, 16:58
Merkel: “Aşı patentlerindeki düzenlemeye karşıyım” 

ABD hükümeti, geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü ve aşı üreticilerine bir çağrıda bulunmuş ve aşıların patentlerinin kaldırılmasını, tüm dünyanın koşulsuz şekilde aşılara ulaşmasını istemişti. Pek çok ülke bu isteğe destek verirken aşı üreticileri ve bazı ülkeler, şiddetle karşı çıkmaya devam ediyor.

Türkiye’nin de destek verdiği “aşı patentlerinin kaldırılması” konusuna Angela Merkel’den olumsuz yanıt geldi. Merkel, gerçekleştirdiği basın toplantısında aşı patenti ve ülkesindeki salgın boyutu hakkında değerlendirmelerde bulundu.



“Fikri mülkiyet hakları kaldırılmamalı”

Merkel, Covid-19 salgını ile savaşmak adına şimdiye kadar üretilen ve bugünden sonra üretilecek aşılardaki fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasına kesin olarak karşı çıktı. Almanya’da üretilen Pfizer-BioNTech aşısının geliştiricileri olan Türk bilim insanları da bu fikre karşı çıkanlar arasında yer aldı.

“Almanya, 3. dalgayı geride bıraktı”

Başbakan Merkel, ülkesindeki salgın boyutu hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Merkel, Almanya’nın, 3. dalgayı geride bıraktığını söylemekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Sözlerini, tüm Avrupa ülkelerinin pik noktayı kısa sürede geride bırakmalarını diledikleri, şeklinde sürdürdü.



“Yaz turizmi için umutluyuz”

Avrupa’nın son dönemlerde gündeminde olan “aşı yaptırmayanlar yaz tatilini nasıl geçirecek” sorusu, Merkel’in de gündemindeydi. Angela Merkel, aşı yaptırmak istemeyen ve hali hazırda aşı sırası gelmeyen kişilerin de yaz tatillerini yurt dışında geçirmesine ılımlı yaklaştığını; düşük vakaları bulunan Avrupa ülkelerini gördüklerinde yaz turizmi için umutlu olduklarını dile getirdi. 
 

Yorumlar (0)