Meksika, Haitili göçmenlere sığınma hakkı tanıdı 

Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, ABD’ye geçmek amacıyla ülkeye gelen Haitili göçmenlere sığınma hakkı verileceğini açıkladı ve göçmenlere karşı uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddeti de kınadı. 

DÜNYA 30.09.2021, 09:10 30.09.2021, 18:04
Meksika, Haitili göçmenlere sığınma hakkı tanıdı 

ABD’ye geçmek üzere Haiti’den gelen yaklaşık 14 bin göçmen, Meksika sınırındaki Del Rio Köprüsü altında bekliyor. Köprü altında kurulan kamp alanı, geçtiğimiz hafta tamamen boşaltılmıştı. Sağlıksız koşullar altında kalan Haitili göçmenler, sınır dışı edilip edilmeyecekleri konusunda belirsizlik yaşarken Meksika, göçmenler için harekete geçti.  

Göçmenlere sığınma hakkı verilecek 

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, yaptığı açıklama ile Haitili göçmenlerin yüzünü güldürdü. Yaklaşık 14 bin göçmen, Meksika’dan sığınma hakkı alabilecek. Meksika vatandaşlarını hayrete düşüren bu açıklama sonrasında Ebrard, “şiddet” hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 

Ebrard, Meksika’nın Chiapas eyaletinde konaklayan göçmenleri kontrol altına almak için Meksika Ulusal Göç Enstitüsü ve Ulusal Muhafızlar tarafından uygulanan psikolojik ve fiziksel şiddeti kınadı. İnsan hakları ihlallerine hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini vurgulayan Ebrard, Ulusal Göç Enstitüsü’nün davranışları karşısında soruşturma açılmasını istedi. 



Daha fazla göçmen gelmesi bekleniyor 

Orta Amerika’dan Meksika’ya önümüzdeki günlerde daha fazla göçmenin gelmesini bekleyen Ebrard, Meksika’nın göçmenler için her zaman açık olduğunu ve yeni sığınma başvurularına “olumlu” yanıt vereceklerini bildirdi. Ayrıca son günlerde Haitililerin “mülteci” statüsü altında yaşadıkları Brezilya ve Şili’den de kalabalık gruplar halinde ayrılarak ABD’ye ulaşmak üzere yola çıkmasının sebebinin, ABD tarafından yapılan “göçmen” duyurusunun yanlış anlaşılması olduğunu aktardı. 

ABD-Meksika sınırında göçmen krizi sürüyor 

Yaklaşık 14 bin Haitili göçmen, Meksika-ABD sınırını geçerek Teksas’a ulaşmış ve buradaki Del Rio Köprüsü altında derme çatma çadırlar kurarak yaşamaya başlamışlardı. ABD’nin sınırları tamamen açmasını bekleyen göçmenler, ABD yönetimi tarafından sınır dışı edilmek istenmiş ve hatta bazıları uçakla ülkelerine geri gönderilmiş, bazıları da ABD’nin göçmen merkezlerine aktarılmıştı. 

Yorumlar (0)