Macron'un yeni Paris adayı belli oldu!

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un Paris Belediye Başkanı adayı, önceki aday Griveaux'un çekilmesiyle Sağlık Bakanı Buzyn oldu.

DÜNYA 17.02.2020, 11:56
Macron'un yeni Paris adayı belli oldu!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaklaşan yerel seçimler öncesinde başkent Paris'te aday krizi yaşıyor. Yakın müttefiki ve bir önceki aday Benjamin Griveaux'nun, hakkında ortaya çıkan iddialar üzerine adaylıktan çekilmesinin ardından Macron'un ne yapacağı tartışılıyordu.

Buzyn'in sadece 4 haftası var 

Başarılı bir hematolog ve sağlık hizmetlerinde attığı büyük adımlar sayesinde takdir toplayan Sağlık Bakanı Agnes Buzyn'i aday gösteren Macron, Paris seçimlerinde sürpriz bir başarı bekliyor. Buzyn, 15 Mart'ta düzenlenecek seçimlerden önce sadece 4 hafta içinde çok ciddi rakiplerle mücadele etmek zorunda kalacak. Agnes Buzyn'in Paris Belediye Başkanlığı'na aday olması üzerine boşalan Sağlık Bakanlığı görevine ise 39 yaşındaki nörolog ve Grenoble milletvekili Olivier Veran getirildi.

Griveaux neden çekildi?

Cumhurbaşkanı Macron'un en önemli müttefiklerinden biri olan Griveaux hakkında geçtiğimiz günlerde çeşitli görüntüler ortaya çıkmıştı. Evli olduğu bilinen Griveaux, üçüncü bir kişiye cinsel içerikli görüntüler ve mesajlar attığının yayılmasının ardından seçimlerden çekildiğini açıklamıştı.

Görüntüleri yayımlayan Pavlensky tutuklandı

Fransız halkının da büyük tepkisini çeken olayın arkasında Rus aktivist Piotr Pavlensky'nin olduğu öğrenilmişti. Seçimlere kişilerin özel hayatlarında yaptıklarının karıştırılmaması konusunda çok katı bir tavır sergileyen Fransızlar, Pavlensky'e çok ciddi bir tepki göstermişti. Fransa kanunlarına göre cinsel içerik sahibinin izni olmadan görüntülerin yayımlanması, 2 yıla kadar hapis cezası ve 60 bin avro para cezasıyla karşılaşmaya yol açabiliyor.

Griveaux, yapılan anketlerde hâlihazırda Paris Belediye Başkanı olan sosyalist Anne Hidalgo ve muhafazakar Rachida Dati'nin arkasında gözüküyordu. Buzyn'in nasıl bir performans sergileyeceği ise merak konusu.

Yorumlar (0)