Macron İsrail'de öfkelendi: Çıkın buradan!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kudüs'teki Fransız Kilisesi'ne yaptığı ziyaret esnasında İsrailli güvenlik güçlerini görünce öfkelenerek "Çıkın buradan" diye bağırdı. 1996'da eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da yine aynı kilisenin önünde İsrail güçleriyle tartışmıştı.

DÜNYA 23.01.2020, 11:34 23.01.2020, 12:27
Macron İsrail'de öfkelendi: Çıkın buradan!

Bu yıl 5'incisi düzenlenen "Dünya Holokost Forumu" için İsrail'de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrailli yetkililerle görüştükten sonra Filistin tarafına geçerek burada bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinden sonra Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Emmanuel Macron, İsrail tarafında ise Ağlama Duvarı ve Azize Anne Kilisesi'ne gitti. Burada güvenlik güçleri ile karşılaşan Macron öfkelenerek, "Lütfen kurallara saygı duyun. Bu kuralar yüzyıllardır yürürlükte. Benimle değişmeyecekler" şeklinde konuştu. 

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Parisien'den bir muhabirin kaydettiği videoda Macron'un son derece sinirli olduğu görülürken, "Herkes kuralları gayet iyi biliyor. Yaptığın hareket hiç hoşuma gitmedi. Burayı terk et lütfen" ifadeleri dikkat çekiyor.

İsrail'in yurt içi istihbarat birimi Shin Bet ve Kudüs Emniyet Müdürlüğünden yapılan ortak açıklamada, güvenlik güçlerinin kilisede Macron'a eşlik etmelerinin daha önce kararlaştırıldığı belirtildi. Söz konusu açıklamada, "Macron yaşananlardan dolayı özür diledi ve güvenlik personeliyle el sıkıştı" ifadelerine yer verildi. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada ise, "İsrail güvenlik güçlerine başkanlık özrü yoktur" denmesi büyük yankı uyandırdı.

1996 yılında İsrail'i ziyaret eden eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da, ziyareti sırasında Azize Anne Kilisesi önünde sinirlerine hakim olamayıp İsrailli güvenli güçlerinin davranışını "provokasyon" olarak nitelendirmişti.

Yorumlar (0)