Lübnan'da WhatsApp vergisine isyan edildi!

Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime yeni vergiler getirilmesi sebebiyle ülke genelinde süren protestolara emniyet güçleri tarafından müdahale edildi. Göstericilerin yaktığı ateşin bir binaya sıçraması sonucu 2 kişi yaşamını yitirdi.

DÜNYA 18.10.2019, 10:35
Lübnan'da WhatsApp vergisine isyan edildi!

Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime yeni vergiler getirilmesi sebebiyle protesto gösterileri düzenleyen eylemcilerin yaktığı ateşin bir binaya sıçraması sonucu yangın çıktı. Yabancı uyruklu 2 işçinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Binlerce Lübnanlı, başkent Beyrut'un farklı bölgelerinde lastik yakarak yolları trafiğe kapattıktan sonra şehir merkezindeki Riyad Sulh Meydanı'nda toplandı. Grup, hükümet aleyhinde çeşitli sloganlar atarak yöneticileri istifaya çağırdı.

Hükümet Sarayı'na yakın Şehitler Meydanı'nda toplanan öfkeli ve büyük kalabalık, lastikler ve çevredeki inşaatlarda bulunan malzemeleri yakarak yolları trafiğe kapattı ve "Halk yönetimin düşmesini istiyor", "Devrim" sloganları attı.

Emniyet güçleri müdahale etti

Beyrut Riyad Sulh Meydanı'nda toplanan göstericiler, emniyet güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahalesi üzerine dağıldı.

Baygınlık geçiren bazı eylemcilere sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi.

2 kişi hayatını kaybetti

Vergi uygulamasını protesto amaçlı toplanan göstericilerin yaktığı ateşin  bir eve sıçramasının ardından 2 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkenin güneyindeki Sayda kentinde yüzlerce kişi, hükümetin ekonomik politikalarını protesto etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, ifade özgürlüğünün anayasa tarafından korunan kutsal bir değer olduğuna ancak bunun, başkasının malına zarar verme sınırına gelmemesi gerektiğine dikkat çekildi. 

Protestocuların gösterilerini barışçıl ve kaosa yol açmayacak şekilde yapmalarının istendiği açıklamada, "İfade özgürlüğü, güvenlik güçlerine saldırma ve onlardan 40 kişiyi yaralama hakkını tanıyor mu?" ifadesi kullanıldı.

Eğitime ara verildi

Lübnan Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Ekrem Şuhayb, ülkedeki genel durum sebebiyle kamu ve özel okullar ile üniversitelerin bugün kapalı olacağını bildirdi.

Diğer yandan Lübnan İçişleri Bakanı Raya el-Hasan, yerel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, ülkedeki gösterilerin çoğunun barışçıl olduğunu ve güvenlik güçlerine gerekmedikçe müdahalede bulunulmaması için talimat verildiğini kaydetti. 

"Başbakan istifa etmeyecek"

Başbakan Saad el-Hariri'nin daha önce dile getirdiği kemer sıkma politikalarını anımsatan Hasan, "Hükümetin, kemer sıkma politikaları ile vatandaşın yükünü hafifletme arasında bir denge sağlaması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Bakan Hasan, Başbakan Hariri'nin istifa olasılığına yönelik öyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. 

Yorumlar (0)