Lübnan'da parlamento eylemlere rağmen toplanıyor

Lübnan güvenlik güçleri, parlamento toplantısının güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için başkent Beyrut sokaklarına indi.

DÜNYA 19.11.2019, 11:12
Lübnan'da parlamento eylemlere rağmen toplanıyor

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta güvenlik güçleri, "yönetici elit kesime" karşı protestolarını sürdüren eylemcilerin "müsaade etmeyeceğiz" dediği Lübnan Parlamentosu toplanıtısının güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için sokaklara indi.

Çevik kuvvet ekipleri, parlamentoya giden yolu dikenli telle kapamaya çalışan bir grup protestocuyla mücadeleye girdi.

Bankalar hizmet vermeye başladı

Aynı zamanda Lübnan bankaları da 1 haftalık bir süreden sonra ilk kez açıldı. Çalışanları greve giden ve ülkedeki ekonomik istikrarsızlıktan çekinen bankalar, geçtiğmiz günlerde bazı geçici önlemlerle birlikte iş görmeye devam edeceklerini açıklamıştı. Bankalar, şimdilik kişi başı haftalık bin dolar para çekme ve yurt dışına para transferinin sadece acil kişisel harcamalar için mümkün olması gibi önlemlerle işliyor.

Hariri'nin istifasının ardından başbakan çıkmadı

Protestoların şiddetle sarstığı Lübnan, 1 aydır çok derin siyasi ve ekonomik krizle boğuşuyor. Başbakan Saad Hariri'nin 29 Ekim'de istifa etmesi üzerine ülkeyi kimin yöneteceği henüz belirlenemedi.

Ülkedeki eylemler, Lübnan'ı on yıllardır yöneten siyasilerin yolsuzluğa bulaşması ve ülkeyi 1975-1990 iç savaşından beri en büyük ekonomik krizine sokması gibi şikayetlerden dolayı patlak verdi.

"Parlamento istediğimiz şeyleri yapmıyor"

Reuters'e konuşan Maria isimli bir eylemci, "Parlamento nasıl olur da bir oturum için toplanır ancak halka yanıt vermez? Vekiller bizim için herhangi bir şey yapmak istemiyor, şu anda yapılan hiçbir şey bizim istediğimiz şeyler değil" dedi.

Parlamentonun toplanma sebebi, binlerce mahkumun serbest bırakılmasını sağlayabilecek genel bir af çıkarılması olarak belirtildi. Fakat birkaç büyük partinin yoğun itirazları sonucu yasa teklifinin geçip geçmeyeceği henüz bilinmiyor.

Yorumlar (0)