Libya Başbakanından Yunanistan’ın moralini bozan açıklama: Türkiye ile aynı fikirdeyiz

Libya Başbakanı Dibeybe, Libya ile Türkiye arasındaki deniz sınırları anlaşmasını değerlendirdi, Yunanistan ile aynı tarafta olmadıklarını ifade etti. 

DÜNYA 06.05.2021, 10:07 06.05.2021, 17:48
Libya Başbakanından Yunanistan’ın moralini bozan açıklama: Türkiye ile aynı fikirdeyiz

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, bir Katar televizyonundaki canlı yayına katıldı. Yayında, Türkiye ve Libya arasındaki ilişkileri ve son dönemlerde gündemde olan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması” hakkındaki mutabakat muhtırasını değerlendirdi. 

Canlı yayın yöneticisi, Dibeybe’ye “Muhtıra hakkındaki görüşünüz nedir?” şeklinde soru yöneltti. Bunun üzerine Başbakan, “Bu anlaşmayı 27 Kasım 2019 tarihinde imzaladık ve Yunanistan o zaman karşı çıkmıştı. Şimdi de karşı çıkıyor. Ama biz Yunanistan’dan taraf değiliz. Bu anlaşma ülkemize hizmet ediyor. Ülkemize hizmet eden bir anlaşmadan da ayrılmayız.” şeklinde cevap verdi.

Paralı yabancı askerlerin varlığı sona erecek

Başbakan Dibeybe, Doğu Libya’daki yabancı paralı askerler hakkında da değerlendirmelerde bulundu: “Rusya, Arap Emirlikleri, Fransa ve Mısır gibi aktörlerle görüşme halindeyiz. Yaptığımız görüşmeler, paralı askerlerin çalışmalarını sonlandırması yönünde, iyiye doğru gidiyor.” 



Ertelenen Bingazi toplantısı yakında

Dibeybe, Nisan 2021’de Bingazi’de yapacağı fakat iptal edilen toplantının Halife Hafter güçleri tarafından engellenip engellenmediği şeklinde sorulan soruya ise şu yanıtı verdi: “Bingazi’de yapacağımız toplantı, lojistik sebepler gereğince engellendi. Bu toplantıyı en kısa zamanda yapmayı planlıyoruz.”

Bingazi ziyareti için Halife Hafter güçleri ile bir konuşma gerçekleştirmediklerini belirten Dibeybe, koordinasyonu Bingazi polisi ve Bingazi Belediye Başkanı ile kurduklarını ifade etti.

Başbakan, konuşması sırasında, silahlı kuvvetler dışındaki devlet kurumlarının büyük çoğunlukla birleştirildiğinin ve Birleşmiş Milletler’de yapılan 5+5’lik Ortak Askeri Komisyonu’nun buna hizmet ettiğini aktardı. 



24 Aralık’ta seçim var

5 Şubat 2021 tarihinde Birleşmiş Milletler önderliğinde İsviçre’de toplanan “Libya Siyasi Diyalog Forumu” üyeleri, Libya için konsey başkanı ve başbakanı seçmişlerdi. Libya Başkanlık Konseyi başkanlığı görevine Muhammed el-Menfi getirilirken Başkanlık Konseyi Başbakanlığı görevine ise Abdulhamid Dibeybe getirilmişti.

Bu oylama sırasında üyeler ve yeni yönetim, 24 Aralık 2021 tarihinde başkanlık ve parlamento seçimi yapılması konusunda anlaşmışlardı. Dibeybe, katıldığı programda bu konuya değinerek, “Seçimleri zamanında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” ifadesini kullandı. 

Yorumlar (0)