Kuzey Kore fırlattı, iki ülkede sirenler çaldı

Kuzey Kore'nin tarafından günün erken saatlerinde gerçekleştirilen uydu fırlatışının, taşıyıcı roket sisteminde meydana gelen arıza sebebiyle başarısız olduğu belirtilirken, iki ülkede uyarı sirenleri çaldı.

DÜNYA 31.05.2023, 10:11 31.05.2023, 16:00
Kuzey Kore fırlattı, iki ülkede sirenler çaldı

Kuzey Kore, roket fırlatma çalışmalarına devam ediyor. Bu noktada ülkenin kuzeyinde yer alan Sohae Uydu Merkezi'nden fırlatılan "Malligyong-1 akeri keşif uydusu”, taşıyıcı roketi ile beraber Kore Yarımadası'nın batı tarafında denize çakıldı.

“Acil” toplantı düzenlendi

Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede, taşıyıcı roketin ikinci aşamalı olan ateşleme sisteminin çalışmaması sebebiyle ivmesini yitirdiği aktarıldı.

Fırlatış sebebiyle Güney Kore'nin başkenti Japonya ve Seul’ün Okinava Adası'nda sirenle uyarı verildi.

Güney Kore Genel Kurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin kuzeybatı sahili üzerinden fırlatılan roketin Eocheong Adası'nın 200 kilometre uzaklığına düştüğünün tespit edildiğini, söz konusu roketten bir parçayı da ele geçirdiklerini ifade etti.

Devlet Başkanı'na bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi, “acil” bir toplantı düzenleyerek fırlatış sebebiyle Kuzey Kore'yi kınayan bir açıklamada bulundu.

Japonya Dışişleri Bakanlığı da Güney Koreli, ABD'li ve Japon yetkileri tarafından bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiğini ve iki kesiminde fırlatışı "güçlü şekilde kınadıkları" belirtildi.

Yorumlar (0)