Himalaya, çöp dağına dönüşüyor!

Himalaya dağlarına tırmanan kişilerin çöplerini bırakması, bölgede tonlarca atığın birikmesine sebep oluyor. Makalu açıklarındaki 3,7 tonluk atığı temizlemeye girişen dağcı Luc Boisnard ile ekibi de pes etti. Nepal'in 2014'te çıkardığı "çöp depozitosu" yasasının işlevsiz kaldığı belirtiliyor.

DÜNYA 31.05.2023, 10:06 Hakan Öksüz
Himalaya, çöp dağına dönüşüyor!

Nepal ile Çin sınırında yer alan Himalaya dağları, her yıl dünyanın çeşitli bölgelerinden binlerce dağcıyı çekiyor. Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest'in yer aldığı Himalaya dağlarına tırmanan kişilerin çöplerini etrafa bırakması, bölgede ciddi bir kirliliğe sebep oluyor.

Makalu açıklarında 3,7 tonluk atık

Himalaya dağlarındaki kirliliğe dikkat çekmek için "Himalayan Clean-Up" adlı bir kampanya başlatıldı. Makalu açıklarında yaklaşık 3,7 ton atığın bulunduğunu kaydeden dağcı Luc Boisnard ile ekibi, atık yığınlarını fotoğrafladı. 

Çöp toplamaya girişen dağcı Luc Boisnard, pes etti

Terk edilmiş çadırlardan plastik şişelere kadar birçok atığın bölgede bırakılması, Boisnard ile ekibini de pes ettirdi. Çöpleri toplayabilmek için Himalaya halkından 10 kişinin yanı sıra 5 aşçı ve 2 Nepalli yüksek irtifa uzmanını da yanına alarak Makalu'ya tırmanışa başlayan dağcı Luc Boisnard, geçirdiği akciğer enfeksiyonu nedeniyle işi yarım bıraktı.

Nepal'in "çöp depozitosu" yasası işlevsiz kaldı

Nepal, Himalaya dağlarına daha fazla çöp bırakılmaması için 2014'te bir yasa çıkardı. Yasaya göre dağcılar, tırmanıştan önce "çöp depozitosu" bırakmak zorundaydı. 8 kilogram atığı dağdan aşağı indiren dağcılara 3238 euroluk ücret iade ediliyordu. Birçok kişiye göre bu yasa, dağdaki çöplerin temizlenmesi amacına hizmet edemedi ve işlevsiz kaldı.

Yorumlar (0)