Kuzey Kore ateşledi: ABD ve Güney Kore'ye "balistik" yanıt

Kuzey Kore'nin doğu kıyısından ateşlenen balistik seyir füzeleri, bölgede tansiyonu yükseltti. Füze testlerinin, ABD ile Güney Kore'nin askeri tatbikatlarına bir yanıt niteliği taşıdığı belirtildi.

DÜNYA 22.03.2023, 12:38 Hakan Öksüz
Kuzey Kore ateşledi: ABD ve Güney Kore'ye "balistik" yanıt

Uzak Doğu Asya'da özellikle Kuzey Kore, Güney Kore ve Japonya arasında yaşanan gerilim zaman zaman artıyor. Kuzey Kore'nin doğu kıyısından pek çok seyir füzesinin ateşlendiğine ilişkin gelen haberler, bölgede tansiyonu yükseltti. Güney Kore basını, uzey Kore'nin doğu kıyısından ateşlenen füzeleri "gövde gösterisi" olarak niteledi.

Haberlerde kaç füze denemesi yapıldığı hakkında detay verilmedi. Uzun menzilli stratejik seyir füzeleriyle yapılan denemelerin, ABD ile Güney Kore'nin askeri tatbikatlarına bir yanıt niteliği taşıdığı kaydedildi.

Güney Kore ile ABD'nin askeri tatbikatlarına yanıt

Kuzey Kore İşçi Partisi Başkanı Kim Jong-Un'un, balistik füze denemelerini "ulusal gurur meselesi" olarak gördüğünü belirtiyor. Son yıllarda artan denemeler, Kuzey Kore'ye yönelik bölgedeki karşıtlığı artırdı. Özellikle de ABD'nin dahil olduğu askeri tatbikatların ardından füze denemelerinin yapılması dikkat çekiyor.

Kuzey Kore'nin en güçlü balistik füzesi: Hwasong-17

Kore Yarımadası'nda gerilimi artıran balistik füze denemeleri, Japonya'nın askeri harcamalarını artırma kararı almasına neden oldu. 2022'de Kuzey Kore tarafından 37 balistik füze denemesi yapıldı. Kuzey Kore'nin en güçlü balistik füzesi olan Hwasong-17'nin testi, Tokyo'da gerçekleştirilen Japonya-Güney Kore zirvesinden önce yapılmıştı.

Yorumlar (0)