TÜİK araştırmayı yayınladı: Kaç çocuk kendisini mutlu hissediyor?

TÜİK, 2022 senesi çocuk araştırması raporunu paylaştı. Çalışma kapsamında kendini orta seviyede mutlu veya mutlu hissettiğini ifade eden çocukların oranı yüzde 96 şeklinde kayıtlara geçti.

GÜNDEM 22.03.2023, 12:43
TÜİK araştırmayı yayınladı: Kaç çocuk kendisini mutlu hissediyor?

Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 senesi çocuk araştırması verilerini paylaştı. Söz konusu verilerde 0-17 yaş grubunda bulunan 14 bin 705 çocuk hakkında bilgiler bir araya getirildi.

Kendisine ait odası olan çocuk oranı

Verilere göre, kendisine ait odası bulunan çocukların oranı yüzde 34, kişisel odası bulunmayan çocukların uyumak üzere kullandığı kısmı bir hanehalkı mensubu ile paylaşanların oranı yüzde 29, daha çok hanehalkı mensubu ile beraber olanların oranı ise yüzde 36 olarak belirlendi.

Etkinliklere katılan çocuk oranı

Araştırma kapsamında sportif faaliyetler göz önüne alındığında 4-17 yaş grubu arasındaki çocukların yüzde 14'ünün koşu veya yürüyüş sağladığı ve yüzde 7'sinin ise futbol oynadığı anlaşıldı.

Okul derslerinin baskısı içerisinde hissedenlerin yüzdesi ise 13 olarak belirlendi. Bu noktada 6-17 yaş grubunda arasındaki erkek çocukların miktarı yüzde 12,7 olarak belirlenirken aynı yaş grubunda olan kız çocukların oranı ise yüzde 14,1 şeklinde tespit edildi. Öte yandan ailelerin ev ödevlerine yardımda bulunan 6-17 yaş grubu arasındaki çocukların oranı ise yüzde 54,8 olarak belirlendi.

Gerçekleştirilen çalışma kapsamında son 1 senede tiyatro veya sinema etkinliklerine katılan 6-17 yaş aralığındaki çocukların oranı da yüzde 39 şeklinde ölçüldü. Tiyatro veya sinemaya gitmeyen çocukların “maddi durumlar” nedeniyle gidemediği oranının ise yüzde 40'ı olduğu belirlendi.

Zorbalık oranları belli oldu

Araştırmada öte yandan zorbalık hususu da araştırıldı. Yapılan incelemeye göre, diğer çocuklarca zorbalığa maruz kalan 6-17 yaş grubunda olan çocukların oranı yüzde 13,8 olarak belirlendi.

Diğer bir taraftan son bir haftalık süre içerisinde en az bir ev işi sağlayan 5-17 yaş grubunda olan çocukların oranı ise yüzde 52,5 şeklinde tespit edildi.

Çalışma kapsamında ebeveynlerinin taraflarına ilgi gösterdiklerini ifade eden çocukların oranı da yüzde 92,8 olarak belirlendi. Buna göre ailelerinin, endişelerini ve sorunlarını anlamaya uğraştıklarını ifade eden çocukların oranının ise yüzde 87 olarak belirlendiği görüldü.

Mutlu musunuz sorusuna cevap

Kendini orta seviyede mutlu veya mutlu hissettiğini ifade eden çocukların oranı da araştırmada yüzde 96 şeklinde tespit edildi. Araştırmada hayatları boyunca kendisini mutlu hissettiğini ifade eden 13-17 yaş aralığında çocukların oranı yüzde 69,1 olarak belirlenirken kendini orta düzeyde mutlu hisseden benzer yaş grubunda olan çocukların yüzdesi 27,6, kendini mutsuz hisseden çocukların yüzdesi ise 3,4 oldu.

Yorumlar (0)