Kuzey Kore ABD'ye kadar ulaşabilecek kıtalar arası balistik bir füze denedi

Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı ülkenin kıtalar arası yeni tip bir füzenin denemelerini gerçekleştirdiğini açıkladı. Ülkeye pek çok kesimden tepki geldi.

DÜNYA 25.03.2022, 09:30 25.03.2022, 15:56
Kuzey Kore ABD'ye kadar ulaşabilecek kıtalar arası balistik bir füze denedi

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın yaptığı açıklamaya göre ülkede dün kıtalar arası balistik bir füze atışı denendi. Bu tür bir füzenin fırlatma işleminin ilk kez gerçekleştirildiği vurgulanan haberde söz konusu fırlatmanın Kuzey Kore lideri Kim Jong’un nezaretinde gerçekleştirildiği açıklandı. Güney Kore dün yaptığı açıklamada fırlatılan füzenin 1080 kilometre boyunca 6 bin 200 kilometre üzerindeki irtifada hareket ettiğini açıklamıştı. Japonya tarafından yapılan açıklamalarda ise füzenin Oşima bölgesinin 150 kilometre batısında yer alan bir bölgeye düştüğü açıkladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise gerçekleştirilen füze atışının BM Güvenlik Konseyi kurallarını ihlal ettiğini açıkladı. Brüksel’de gerçekleştirilen G7 zirvesinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio füze atışını ve denemeyi kınamıştı. Biden ayrıca Güney Kore ve Japonya’nın güvenliğine sarsılmaz desteklerini sürdüreceklerini vurgulamıştı.

Kararlılıkla yanıt verileceği vurgulandı

Öte yandan Güney Kore ve Japonya Dışişleri Bakanları füze denemesine kararlıkla yanıt vereceklerini açıkladı. Her iki ülkenin dışişleri bakanları da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa telefon konuşması sonrasında gerçekleştirdiği basın toplantısında denemenin açık bir şekilde tehdit edici olduğunu vurgularken Kuzey Kore’nin bu girişimini şiddetle kınadıklarını açıkladı. Hayaşi ayrıca Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte Kuzey Kore’nin tamamen nükleersizleştirilmesine yönelik çalıştıklarının da altını çizdi.

“ABD’nin doğu kıyılarını vurabilir”

Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo da Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği füze denemesinin bölgesel güvenliğe zarar verdiğini açıkladı. Kişi füze atışlarının normal seyir izlemesi halinde 15 bin kilometreyi aşarak Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyılarını vurabileceğini açıkladı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın dünyayı oldukça tedirgin edici bir duruma sürüklediğini belirten Kişi Kuzey Kore’nin bu dönemde provokasyonlara neden olmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Yorumlar (0)