Küresel işsizlik korkutucu boyutlarda: Yarım milyar işsiz veya az çalışan var!

Uluslararası Çalışma Örgütü, dünya çapında neredeyse yarım milyar insanın işsiz veya yeterli derecede çalıştırılmadığını açıkladı.

DÜNYA 21.01.2020, 11:06
Küresel işsizlik korkutucu boyutlarda: Yarım milyar işsiz veya az çalışan var!

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), yeni yayınladığı raporda dünya çapında 470 milyon insanın işsiz veya yeterli derecede çalıştırılmadığını açıkladı. Küresel işsizlik oranının 2010'larda nispeten sabit olduğu açıklanan raporda bu durumun 2020'de değişeceği bildirildi. ILO'nun raporuna göre küresel işsizlik oranı 2020'de 2.5 milyon kişi artarak 188 milyon kişiden 190.5 milyon kişiye çıkacak.

Raporda sadece işsizler yok

ILO şefi Guy Ryder, "Çalışarak daha iyi bir hayat elde etmek milyonlarca çalışan için daha zor hale geliyor" dedi. ILO'nun "Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm" raporunda sadece işsizler değil, yeterli derecede çalıştırılmayanlar da yer alıyor. Rapora göre bu şekilde çalışan insan sayısı 285 milyon kişi olarak tespit edildi. ILO'ya göre bu insanlar ya istediklerinden daha az çalışarak başka iş aramayı kesmiş durumda ya da iş piyasasına erişim sağlayamıyor.

İşsizlik ve toplumsal huzursuzluk arasındaki bağlantıya dikkat çekildi

BM tarafından yayınlanan raporda işsiz ve yeterli derecede çalıştırılmayan 470 milyon insanın küresel iş gücünün %13'ünü oluşturduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca toplumsal huzursuzlukla işsizlik ve yeterli derecede çalışmamak arasında bir bağlantı kuruluyor. ILO şehi Ryder, "İş piyasası koşulları, birçok toplumda yaşanan toplumsal bütünlüğün erozyona uğramasına sebep oluyor" dedi. Ryder, bu duruma Lübnan ve Şili'de son zamanlarda yaşanan ayaklanmaları örnek gösterdi.

Genç çalışanların kötü koşulları dikkat çekici


Türkiye'de iş kuyruğundaki insanlar

ILO'nun "toplumsal huzursuzluk endeksi"ne göre 2009'dan 2019'a kadar toplumsal gösteriler ve grevlerin sıklığında önemli bir artış yaşandı. Bu artış hem küresel seviyede hem de rapor için belirlenen 11 bölgenin 7'sinde geçerli. Yaşları 15 ila 24 arasında değişen 267 milyon insanın iş veya eğitim hayatında yer almaması da bu duruma sebep olarak gösterilebilir. Genç yaşta olan birçok insan, normalin altı koşullarda çalışmak zorunda kalıyor.

"Durum düşündüğümüzden de kötü"

Rapor aynı zamanda dünyanın en az ve en çok gelir elde eden kesimleri arasındaki eşitsizliğe de değiniyor. Kadınların iş gücüne katılımı %47 olarak belirlenirken bu oran erkekler için %74 olarak gözüküyor. ILO şefi Guy Ryder, "Ulaşmak istediğimiz hiçbir yere ulaşamıyoruz. Dünyadaki işsizlik ve eşitsizlik durumu daha önce düşündüğümüzden de kötü" diye konuştu.

Yorumlar (0)