Küresel gıda fiyatları yükseliyor: Pirinç krizi yaşanabilir

Artan enerji ve gübre maliyetleri ile beraber Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle küresel gıda fiyatlarında yükseliş yaşanıyor. Uzmanlar ise, bu sürecin devam etmesi halinde pirinç krizi oluşabileceğini duyurdu. Tarım Gıda Fiyat Endeksi ve Birleşmiş Milletler Gıda yetkilileri tarafından yayınlanan mayıs verilerine göre, uluslararası pirinç fiyatlarının peş peşe beş ay yükseliş göstererek 12 ayın en yüksek seviyesine çıktığı belirtildi.

DÜNYA 13.06.2022, 14:25 13.06.2022, 14:29
Küresel gıda fiyatları yükseliyor: Pirinç krizi yaşanabilir

Son zamanlarda artan enerji maliyetleri ve gübre fiyatları sonrasında Ukrayna-Rusya savaşının da etkisiyle beraber küresel gıda fiyatları her geçtiğimiz gün yükseliş gösteriyor. Bunların yanı sıra ihracat yasaklarının oluşması ve diğer problemler sebebiyle Tarım Örgütü Gıda Fiyat ve Birleşmiş Milletler Gıda Endeksi yeni bir uyarıda bulundu.

Ardı ardına pirinç fiyatları artış yaşadı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi tarafından yayınlanan mayıs ayı verilerine göre, küresel pirinç fiyatlarının peş peşe beş ay süresince artarak 12 ayın en yüksek zirvesine çıktığı belirtildi.

Alınan bilgilendirmelere göre, buğday ve diğer tahıllardan yağ ve etlere ve kadar birçok gıdanın fiyatlarında artış yaşandığı belirtilirken, sıraya en çok artış yaşanabilecek ürün olan pirincin girebileceği aktarıldı.

“Pirinç fiyatlarını takip etmemiz gerekiyor”

Açıklamalar gerçekleştiren uzmanlar pirinç üretiminde herhangi bir problem yaşanmadığını dile getirirken, bununla beraber artan buğday fiyatları ve daha yüksek çiftçilik giderleri, bir sonraki kısımda pirinç fiyatlarını izlemeye değer hale getireceğine dikkat çekti.

Japon bankası olan Nomura'nın baş ekonomisti Sonal Varma, "İleriye yönelik pirinç fiyatlarını takip etmemiz gerekiyor, çünkü yükselen buğday fiyatları pirince olan talebin artmasına ve mevcuttaki stokların düşmesine sebep olabilir" şeklinde ifade etti.

“Stoklar yüksek, tehlike düşük gözüküyor”

Varma, “Korumacı tedbirler aslında çeşitli sebeplerle küresel düzeyde fiyatları kötü etkiliyor. Çiftçilikler için gübre ve yem maliyetleri yükseliyor ve enerji fiyatları ekim maliyetlerine katılıyor. Bu sebeple, ülkelerden daha yüksek oranda korumacılık görme tehlikesi var" dedi.

Sonal Varma, bununla beraber, uluslararası pirinç stoklarının çok olduğunu ve Hindistan'da bu yaz yapılacak olan hasadın iyi olması beklendiğinden, pirinç fiyatı tehlikesinin hala düşük olduğunu söyledi.

Tayland ve Vietnam fiyat artırma görüşmesi yaptı

Londra merkezli ajanslar ise, Vietnam ve Tayland’ın pirinç fiyatını yükseltmeye yönelik bir anlaşma üzerinde görüşme yaptığını belirtmişti.

Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü kıdemli araştırma görevlisi David Laborde tarafından yapılan bir bilgilendirmede, “Hindistan'ın önümüzdeki günlerde şeker ve buğdaydan sonrayı planladıkları gibi pirinç ihracat yasağı getirmelerinden de fazlasıyla endişe ediyorum" ifadesinde bulundu.

Lider pirinç üreticileri: Çin ve Hindistan

Dünya Ekonomik Forumu'na göre Çin ve Hindistan, pirinç üretiminde küresel toplamın yarısından fazlasını elinde bulunduruyor. Bunun yanı sıra bu iki ülke dünyanın en büyük iki pirinç üreticisi olarak biliniyor.

Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü Güney Asya bölge temsilcisi Nafees Meah de, küresel olarak yükselen enerji ücretlerinin pirinç üretim maliyetlerinin büyük bir kısmını oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)