Hürjet’te önemli gelişme! Kritik aşama geride bırakıldı

Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı Hürjet projesinde uçağın ilk ön gövdesi, üretim hattından son montaj hattına götürüldü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.06.2022, 14:54 14.06.2022, 11:56
Hürjet’te önemli gelişme! Kritik aşama geride bırakıldı

Türk Uzay ve Havacılık Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen, Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı Hürjet projesi, yavaş yavaş son aşamaya doğru geliyor.

İlk uçuş tarihi açıklandı

Gerçekleştirilen açıklamaya göre, uçağın ilk ön gövdesi, üretim hattından indirilerek son montaj hattına götürüldü. 18 Mart 2023’de ilk uçuşunu yapacak olan Hürjet’in bütün parçaları, son montaj hattında bir araya getirilecek ve sonrasında yer testleri başlatılacak.

Ön gövde bir araya getirildi

TUSAŞ tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, Hürjet projesinin toplam 8 bine yakın parçadan meydana geleceği açıklandı. Bunun yanı sıra Hürjet’in elektronik alanlarının yönetimini sağlayacak ön gövde için 350 parça bir araya getirildi.

Alınan bilgilendirmelere göre kompozit ve alüminyum parçalardan meydana getirilen ön gövde üzerinde uçağın hareketli yüzeylerin kontrol edileceği alanlar, görev bilgisayarı, yön almasını sağlayacak elektronik bileşenler ve aviyonik sistemler yer alıyor.

Savaş uçağı eğitimlerinde yer alacak

12 Ocak 2022 tarihinde bir araya gelen Savunma Sanayii İcra Komitesi, Hürjet için seri üretim kararı almıştı. Tandem kokpitli ve tek motordan oluşan Hürjet uçağı, modern savaş uçağı eğitiminde önemli rol oynamak üzere üretildi.

Hava devriyesi, akrobatik gösteri ve harbe hazırlık geçiş eğitimi gibi roller üstlenecek Hürjet, 1,4 mach hız ile +8-3g limitlerine sahip olacak.

Yeni nesil uçuş deneyimi yaşatacak

Hürjet 45 bin ft irtifaya kadar ulaşabilecek ve 3 tona yakın yararlı yükü üzerinde taşıyabilecek.

Sanal eğitim sistemleri, gelişmiş insan makine arayüzü, dahili taktik eğitimi ve dijital kontrollü uçuş sistemi ile Hürjet, yeni nesil hava aracı uçuş deneyimi yaşatacak.

Yorumlar (0)