Kritik görüşme sonrası Ersin Tatar'dan açıklama

Ersin Tatar, "An itibarıyla yapmamız gereken Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak. İleriye dönük yolları görüşmek adına her fırsatı kullanacağız." dedi.

DÜNYA 28.09.2021, 00:54 28.09.2021, 10:13
Kritik görüşme sonrası Ersin Tatar'dan açıklama

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tatar, BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) lideri Nikos Anastasiadis ile üçlü görüşmede bir araya geldi.


(Antonio Guterres)

"İki bölgeli bir federasyona açığım"

''Kıbrıs'ta iki devletli bir çözüme açık mısınız?'' sorusu üzerine Anastasiadis, "Hayır. Ben iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyona açığım." cevabını verdi.

"60 yıllık devletimizden vazgeçmeyiz"

Tatar'a Rum liderin iki devletli çözümü kabul etmediğini belirttiği açıklamasının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

''Bizim halihazırda devletimiz 60 senedir var, iki devlet zaten Kıbrıs'ın gerçekleri. 60 senedir Kıbrıs'ta iki devlet var, Kıbrıs'ın kuzeyindeki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 60 senedir vardır, bu saatten sonra hiç kimse 60 senelik devletinden vazgeçmez."

"Yeni yollar bulunacağına inanıyoruz"

BM Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen görüşme sonrası Tatar, basın mensuplarının, görüşmenin nasıl geçtiğine dair sorusuna, şu cevabı verdi:

"İyi bir öğle yemeği olduğunu söyleyebilirim. Çeşitli hususları konuştuk, ilerleme görmeyi umut ediyoruz fakat elbette bu yalnızca öğle yemeğiydi. Genel Sekreter birkaç gün içerisinde görüşmeye dair bir açıklama gerçekleştirecek. Hemen her şeyi konuşmaya çalıştık. Genel Sekreter'in yeni yollar bulabileceğine inancımız tam. Bizim hakkımız, tanınmak ve egemen eşitlik. Ancak bu şekilde önümüze bakabiliriz. An itibarıyla yapmamız gereken Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak. İleriye yönelik yolları görüşmek için her fırsatı kullanacağız."

Yorumlar (0)