Kripto para karşılığında denizaltı tasarımlarını satan casus çift tutuklandı

Nükleer denizaltıların tasarımına ilişkin hassas ve kritik bilgileri, yabancı ajan olduğunu düşündükleri şahıslara iletme suçlaması sebebiyle tutuklanan çiftin, kripto para karşılığında bu bilgileri sattıkları öğrenildi. 

DÜNYA 12.10.2021, 08:43 12.10.2021, 16:23
Kripto para karşılığında denizaltı tasarımlarını satan casus çift tutuklandı

ABD Adalet Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, Jonathan Toebbe (42) ve Diana Toebbe'nin (45), gizli bilgileri bir senedir Batı Virginia'da gizli görevde bulunan ve yabancı bir devlet ajanıymış gibi faaliyet gösteren FBI ajanına sattıktan sonra tutuklandıklarını açıkladı.

Denizaltı tasarımlarını satıyorlardı

Yapılan açıklamada, Toebbe’nin, eşiyle birlikte “nükleer denizaltıların tasarımına ilişkin bilgileri yabancı bir ülkeye iletmekle” suçlandığı bildirildi.

Pazar günü açıklanan mahkeme belgelerinde, ulusal güvenlik erişim yetkisine sahip olduğu belirtilen Jonathan Toebbe’nin, “2020'nin Nisan ayında yabancı bir devlete sınırlı bilgi örneği ve fazlasını sağlama teklifinin bulunduğu bir paket yolladığı ve daha sonra ise şifreli bir şekilde iletişim kurduğu” kaydedildi.

Belgelerde, yabancı bir devlet ajanı olduğunu düşündüğü FBI ajanına mail gönderen Toebbe'nin, aylarca bu yazışmalarını sürdürdüğü ve gizli bilgileri, binlerce dolar değerindeki kripto para karşılığında satma anlaşmasını kabul ettiği öne sürüldü.

Kripto parayla ödeme

8 Haziran 2021 tarihinde FBI ajanının, Jonathan Toebbe'ye “iyi niyet” ödemesi adı altında 10 bin dolarlık kripto para yolladığı belirtilen belgelerde, iki haftanın ardından Toebbe'nin Batı Virginia'ya gittiği ve eşinin gözcülük yaptığı esnada boş bir alana bir hafıza kartı bıraktığı tespit edildi.

20 bin dolarlık bir ödeme yapılmasından sonra, diskin kilidini açacak olan şifrenin Toebbe tarafından FBI ajanına verildiği bildirildi.

Toebbe tutuklandı

Öte yandan Toebbe, 9 Ekim tarihinde Batı Virginia'da farklı bir paket bırakma faaliyeti sırasında tutuklandı.

Yorumlar (0)