Koronavirüsle mücadelede şaşırtıcı keşif: Binlerce yıllık ilaç fayda ediyor!

Koronavirüsle mücadelede çalışmalar hızlanırken Çin'den sevindirici bir haber geldi.

DÜNYA 01.02.2020, 10:11 01.02.2020, 11:03
Koronavirüsle mücadelede şaşırtıcı keşif: Binlerce yıllık ilaç fayda ediyor!

Çin, Aralık 2019'da başlayan ve hızla 11 bin 374 kişiye yayılarak 259 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs salgınıyla mücadele etmeye devam ediyor. Xinhua haber ajansı ise salgınla mücadele için oldukça sevindirici bir buluşu açıkladı.

Çin Bilimler Akademisi Şanghay Farmakoloji Enstitüsü ve Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde koronavirüsle mücadele için çalışan araştırma ekipleri, geleneksel Çin tıbbında önemli bir yer edinen "Shuanghuanglian Koufuye" isimli ilacın 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni koronavirüsle mücadelede hastalara çok yardımcı olduğunu keşfetti.

3 bitkili ilaç, antiviral ve antibakteriyel görevi görüyor

İlacın içeriği ise Lonicera japonica, Scutellaria baicalensis ve Forsythia suspensa adındaki 3 bitkiden oluşuyor. Geleneksel Çin tıbbı, bu üç bitkiyi ateş düşürücü ve toksin arındırıcı olarak kullanıyordu. Koronavirüs vakaları üzerinde yapılan araştırmada ise 3 bitkinin oluşturduğu ilacın oldukça fazla antiviral ve antibakteriyel özellikler taşıdığı ve vücut bağışıklığını güçlendirdiği ortaya çıktı.

Şangay Farmakoloji Enstitüsü, 2003'te ortaya çıkan bir başka koronavirüs kaynaklı şiddetli akut solunum yolu sendromuyla (SARS) mücadelede Shuanghuanglian Koufuye ilacının etkili olduğunu keşfetmişti. Bu keşfin ardından ise ilaç üzerinde yapılan araştırmalar 10 yıl daha devam ettirilerek ilacın H7N9, H1N1, H5N1 grip virüsleri, SARS ve Ortadoğu solunum sendromuyla (MERS) mücadelede nasıl bir katkı yaptığı araştırılmıştı. Bütün denemelerde antiviral özellikler sergileyen ilacın klinik testlerinin ise devam ettiği açıklandı.

İkinci bir ilaç daha keşfedildi

Bir diğer yandan ise Çin Devlet Sağlık Komitesi, yeni koronavirüsle mücadelede etkili olan bir başka ilacı daha duyurdu. İlacın adı ise "Huoxiangzhengqi Koufuye" olarak açıklandı.

12 Aralık'ta Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da keşfedilen yeni koronavirüsün Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta bu pazarı kapatmaya karar vermişti. Virüsün Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden ortaya çıktığı öne sürülmüş, ülkedeki yabani hayvan ticareti salgın sonlanana kadar yasaklanmıştı.

Yorumlar (0)