Koronavirüs salgınında son durum!

Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 259'a yükseldi.

DÜNYA 01.02.2020, 10:12 01.02.2020, 11:50
Koronavirüs salgınında son durum!

Çin’de Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 259, enfekte olan (virüs bulaşan) kişi sayısı 11 bin 791'e yükseldi.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan (NHC) yapılan açıklamaya göre, Çin genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını sebebiyle can kaybı 259 oldu.

Virüs bulaşan (enfekte olan) kişilerin sayısı 11 bin 791'e ulaştı. Bunlardan 1795'inin durumunun ağır olduğu belirtildi. Enfekte şüphesi sayısı ise 17 bin 988 oldu. Tek iyi haber ise bugüne kadar toplam 252 kişinin iyileşerek taburcu edilmiş olması.

Müşahede altına alınanların sayısı 118 bin 478'e yükselirken, Çin'in Hong Kong Özerk Bölgesi’nde tespit edilen vaka sayısı 13'e, Makau Özerk Bölgesi’nde ise 7'ye ulaştı.

Son 24 saatte 46 kişi öldü

Çin'de 20 Ocak’tan bu yana hızla artan ve bir hafta içinde zirveye ulaşması beklenen yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını sebebiyle son 24 saatte 46 kişi daha hayatını kaybetti.

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınının merkez üssü Vuhan kentinin bağlı olduğu Hubey eyaletinde ise ölenlerin sayısı 249'a, tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 153'e yükseldi.

Öteki taraftan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınının yoğun olarak görüldüğü eyaletlerde vaka sayısı Cıciang’da 599, Guangdong’da 520, Hınan’da 422, Hunan’da 332, Ciangşi’de 286, Anhui’de 297, Şandong ve Ciangsu'da 202, Sıçuan’da 207, Anchui'de 297 oldu.

Ayrıca belirlenen yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) vakaları başkent Pekin’de 139, Şanghay’da 153, Çongçing’de 238, Tiencin’de 34'e ulaştı.

Ülke içindeki ulaşım yasaklarına tepki artıyor

Çin'de son olarak ulaşım yasakları ve okullar ile iş yerlerini tatil ederek salgına önlem almaya çalışan şehir, 15 milyon kişinin yaşadığı Tianjin oldu. Çin Başbakanı Li Keqiang'ın başında bulunduğu kriz yönetim ekibi, yerel hükümetlerle temasa geçerek insanların işlerine geri dönmeleri gereken tarihleri belirleyecek.

ABD'de kurulu Çin İnsan Hakları Savunucuları isimli bir örgüt, Çin hükümetine Hubey eyaleti ve Vuhan şehrinde yürürlükte olan ulaşım yasaklarının hafifletilmesini istiyor. Örgüt, alınan önlemlerin Vuhanlılara karşı ayrımcılığa sebep olduğunu belirtirken ülkedeki yoğun sansürün virüsün yayılmasına katkıda bulunduğunu öne sürüyor. Örgütün açıklamasında "İnsan hakları, hükümetin koronavirüsle mücadele çalışmalarının kurbanı olmamalı" ifadeleri kullanıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Çin'in hastalıkla mücadele için aldığı önlemleri "benzersiz" ve "oldukça başarılı" buluyor.

Çin dışında durum nasıl?

Bu arada "Ülke Geneli Yeni Tip Koronavirüs Salgını Anlık Gelişmeler" platformunun verilerine göre, dünya genelinde bugüne kadar Tayland’da 19, Japonya’da 15, Singapur’da 13, Avustralya’da 9, Malezya’da 8, ABD’de 6, Fransa'da 6, Almanya’da 7, Güney Kore'de 11, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) 4, Kanada’da 3, Vietnam’da 5, Rusya'da 2, İngiltere'de 2, İtalya’da 2, Nepal'de 1, Kamboçya'da 1, Sri Lanka'da 1, Finlandiya'da 1, Hindistan’da 1, İspanya'da 1, İsveç'te 1 vaka tespit edildi.

Birçok ülke ticaret ve seyahat kısıtlamasına gitti

ABD'den yapılan açıklamada son günlerde Çin'de bulunan tüm yabancıların ülkeye girişi yasaklanırken en büyük 3 ABD havayolu şirketi, anakara Çin'e yapılan uçuşlarını iptal etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi, ülkedeki koronavirüs salgını riskinin düşük olduğunu söyledi ancak önlemlerin hızla alınabilmesi için Cuma günü kamu sağlığı acil durumu ilan etti.

Tüm bunlara ek olarak geçtiğimiz 2 hafta içinde Hubey'e giden Amerikalılar, ABD'ye dönüşleri üzerine 14 gün boyunca zorunlu şekilde karantinaya alınacak. 14 gün boyunca virüsün etkilerinin görülmemesi üzerine karantinadan çıkarılacak Amerikan vatandaşları, 14 gün boyunca ise "kendi kendilerini karantina altına alacak".

Endonezya, Çin'in Hubey eyaletinden ülkeye geri getirilen 250 civarı Endonezyalı'nın Natuna Adaları'nda bulunan askeri üssünde karantinaya alınacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, ülkeye dönen vatandaşların hepsinin sağlıklı olduğunu söyledi. Ordu yetkilisi Hadi Tjahjanto ise Çin'den getirilen kişilerin adadaki askeri hastanede karantinaya alınacaklarını belirtti ancak sürenin ne kadar olacağını açıklamadı. Endonezya'da henüz doğrulanmış bir koronavirüs vakası yok.

Bir diğer yandan ise Avustralya'nın Qantas Havayolu ve Yeni Zelanda Havayolu da Çin'e uygulanan seyahat yasakları yüzünden ülkeye doğrudan uçuşlarını 9 Şubat'a kadar iptal ettiğini belirtti. Koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana 10 bine yakın uçuş iptal edildi.

Avustralya sınırlarını kapattı, İngiltere elçilik çalışanlarını çekti

Havayolu şirketlerinin uçuşlarının iptal edilmesiyle birlikte Avustralya Başbakanı Scott Morrison, anakara Çin'den Avustralya'ya gelecek tüm yabancıların ülkeye girişinin engelleneceğini açıkladı. Cumartesi günü konuşan Morrison, vatandaşlarına Çin'e yolculuk yapmamaları yönünde de uyarı yaparken "İçinde bulunduğumuz koşullardan dolayı Avustralyalıların güven içinde yaşayabilmesi için çokça önlem alıyoruz" dedi.

İngiltere ise Çin'de bulunan büyükelçiliği ve konsolosluklarındaki vatandaşlarından bir kısmını ülkeden çıkaracağını açıkladı. Cumartesi günü yapılan açıklamada "Kritik işlerin yürütülebilmesi için gerekli temel çalışanlar ise Çin'de bulunmaya devam edecek" ifadeleri kullanıldı.

Apple tüm şubelerini kapatıyor!

ABD'li teknoloji devi Apple, Cumartesi günü yaptığı açıklamada koronavirüs salgınının hızla yayıldığı anakara Çin'deki bütün şubelerinin kapatılacağını açıkladı. Apple'ın açıklamasında şubelerin hepsinin 9 Şubat'a kadar kapatılacağı belirilirken sürenin uzatılıp uzatılmayacağına yönelik bir açıklama yapılmadı.

DSÖ: Seyahat kısıtlamaları gereksiz

DSÖ Çin Temsilcisi Gauden Galea, ülkelerin Çin'e uyguladığı ticaret ve seyahat kısıtlamalarının gerekli olmadığını söyledi. Galea, "Ülkelerin ticaret ve seyahat kısıtlamalarından ziyade hastalıklı vakaların ülkeye girişini azaltma çabaları ve muhtemel bir yurt içi salgını önleme adımları üzerinde yoğunlaşmasını istiyoruz" dedi.

Yorumlar (0)