Kirlilik üst seviyede! Temiz hava parayla satılıyor 

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, 5 Kasım günü hava kirliliği oranında tüm dönemlerin rekorunu kırdı.

DÜNYA 15.11.2019, 14:46 15.11.2019, 14:50
Kirlilik üst seviyede! Temiz hava parayla satılıyor 

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, 5 Kasım günü hava kalitesi indeksinde 527 puanla, dünyada şimdiye dek ölçülmüş en kirli hava rekorunu kırdı.

Air Visual'a göre, kentin hava kalitesi 9 gün boyunca tehlikeli düzeye ulaştı ve 5 Kasım günü hava kirliliğinde dünyada daha önce hiç ölçülmemiş düzeye geldi. 

Dünyada en kirli havaya sahip şehirler Güneydoğu Asya'da bulunuyor. İlk 10'da bulunan 6 kent ise Hindistan bölgesindeki Delhi, Lahore, Karaçi, Kalküta, Bombay ve Katmandu olarak biliniyor. 

15 dakikalık fiyat 24 lira

Yeni Delhi'de görülen düşük hava kalitesi sebebiyle bir bar müşterilerine artık temiz hava satıyor. 15 dakikalık temiz havanın fiyatı 299 Rupi, yani yaklaşık 24 lira olarak belirlendi. 

Kimyasal tüplerde üretilen ve muhafaza edilen temiz hava, isteğe göre çeşitli aramolarda da sunulabiliyor. Satılan temiz havaların vücut ve zihin üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu da ifade ediliyor.

Ne olmuştu?

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yaşanan hava kirliliği sebebiyle yetkililer, halka evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıda bulunmuştu.

Delhi Eyaleti Başbakanı Arvind Kejriwal, hava kirliliğinin "dayanılmaz" seviyeye ulaştığına dikkat çekerek, merkezî hükümetten derhal harekete geçmesini talep etmişti. Hindistan'ın başkentinde görülen hava kirliliği seviyesi, Çin'in başkenti Pekin'deki hava kirliliğinin 7 katı olarak biliniyor.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği öyle seviyeye ulaştı ki 30'dan fazla uçak, bu sebeple başkent çevresinde rotalarını değiştirmek durumunda kalmıştı.

Acil durum ilan edilmişti

Kentte 1 Kasım cuma günü kamu sağlığına yönelik tehdit sebebiyle acil durum ilan edilmişti.

Ayrıca, eğitime 5 Kasım Salı güne kadar ara verilmiş ve tüm inşaat faaliyetleri de ikinci bir talimat verilene kadar durdurulmuştu. Delhi Eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Delhi'deki hava kirliliği seviyesi çok yükseldi. Bu sebeple 5 Kasım'a kadar okulların kapalı kalmasına karar verildi." ifadelerini kullanmıştı. 

Delhi'nin adeta "gaz odası" hâlini aldığını söyleyen Kejriwal, öğrencilerin hava kirliliğinden asgari düzeyde etkilenmesi için okul yönetimlerinden açık hava etkinliklerini ve spor faaliyetlerini 5 Kasım'a kadar durdurmalarının talep edildiğini kaydetmişti. 

Kejriwal, halkın açık alanlarda spor yapmaması tavsiyesinde bulunarak, hava kirliliği seviyesi azalıncaya kadar bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini belirtmişti. Çevre eyaletlerde yakılan anızlar nedeniyle başkent Delhi'deki hava kirliliğinin iki katına çıktığı bilgisini veren Kejriwal, özel ve devlet okullarındaki öğrencilere maske dağıtıldığını söylemişti.

Başkentte yaşanan hava kirliliğinin en önemli sebeplerinden birinin, komşu eyaletlerde tarlaların temizlenmesi amacıyla arta kalan ürünlerin yakılması olduğu ifade ediliyor. Bu yüzden Yeni Delhi'de karbondioksit, nitrojen dioksit ve kükürt dioksit oranlarında artış görüldü. Hinduların festivali Diwali esnasında çok sayıda hava fişeğin fırlatılması da hava kirliliğinin artmasına neden olmuştu. 

Yorumlar (0)