Katar: "İsrail ile normalleşmeyiz"

Katar, Filistin sorunu çözüme kavuşturulana kadar İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyeceğini duyurdu. 

DÜNYA 15.09.2020, 10:23
Katar: "İsrail ile normalleşmeyiz"

Bahreyn ile BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) İsrail ile ilişkileri normalleştirmesi üzerine diğer Körfez ülkelerinin de aynı hamlede bulunacağı iddia edilmişti. 

Katar'dan söz konusu iddialara ilişkin açıklama geldi.

Katar Dışişleri Bakanlığının sözcülüğünü yürüten Lolwah Alkhater, Filistin sorunu çözüme kavuşturulana kadar İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyeceklerini bildirdi. 

Sözcü Alkhater, Filistinlilerin işgal altında bulunduğuna dikkat çekerek, vatansız kalan insanların ağır şartlar altında yaşadıklarını söyledi. 

Alkhater, bölge ülkelerinin Katar'a 3 senedir uyguladığı boykotu kaldırması konusunda ilerleme kaydedilebileceğini ifade etti. 

Hangi ülkeler boykot uyguluyor?

BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Mısır, Suudi Arabistan ve Bahreyn, 3 senedir Katar'a ticari ve diplomatik anlamda boykot uyguluyor. Boykotun sebebi ise Katar'ın İran ile kurduğu ilişkiler...

Fakat Alkhater, ülkesine 3 senedir boykot uygulayan ülkelerin hangileriyle görüşüldüğüne ilişkin henüz bilgi vermedi. 

Yetkililer, önceden yaptığı açıklamada, Katar'ın ilk önce Suudi Arabistan ile arasındaki ilişkileri iyileştireceğini duyurmuştu. 

BAE ve Bahreyn'den İsrail ile normalleşme adımları

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ikili ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu. 

Söz konusu anlaşma dâhilinde İsrail'in, Batı Şeria'da bulunan bazı alanları topraklarına katmaya yönelik planları askıya aldığı ifade edilmişti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Trump, söz konusu anlaşmayı "tarihî bir dönüm noktası" şeklinde değerlendirmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüklerini duyurmuştu.

Prens Muhammed, ülkesi ile İsrail'in iş birliği sağlama hususunda anlaşmaya vardığını ifade etmişti.

Trump, 11 Eylül günü yaptığı açıklamada, Bahreyn'in de İsrail ile ikili ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda anlaşma sağladığını bildirmişti. 

Bahreyn tarafından yapılan açıklamada, Filistin ile İsrail arasında yaşanan sorunda ülkenin her zaman Filistin'e destek verdiği ve normalleşme anlaşmasından sonra bu tutumun değişmeyeceği kaydedilmişti. 

Öte yandan, söz konusu anlaşma ile ülkenin varlığının korunmasının hedeflendiğini duyurmuştu. 

Böylece şu ana kadar Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, İsrail ile normalleşen ülkeler oldu. 

Yorumlar (0)