Kanada'da yeni dönem: Yabancılara konut yok!

Kanada parlamentosu tarafından haziran ayında kabul edilen "yabancılara konut satışı yasağı", 1 Ocak 2023 itibarıyla uygulamaya konuldu. Yasağın 2 yıl boyunca süreceği kaydedildi. İşte söz konusu konut satışı yasağı hakkındaki detaylar...

DÜNYA 02.01.2023, 10:02 03.01.2023, 08:57 Hakan Öksüz
Kanada'da yeni dönem: Yabancılara konut yok!

Ukrayna-Rusya savaşının da etkisiyle küresel çapta yaşanan resesyon endişesi, Kanada hükümetinin konut satışları ile ilgili yeni bir karar almasına yol açtı. Küresel konut piyasasındaki belirsizlik ortamında sert tedbirler alacağı söylenen Kanada, beklenen adımı attı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nın önceki yıl yapılan seçim maratonunda "yabancılara konut satışı yapılmayacak." şeklindeki vaadi, 1 Ocak 2023 itibarıyla uygulamaya geçirildi.

23 Haziran'da kabul edilmişti

Edinilen bilgilere göre 1 Ocak itibarıyla yabancı kişi ve şirketler, 2 yıl boyunca Kanada'da konut satın alamayacak. Konut fiyatlarının rekor seviyelere çıkması nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi. 23 Haziran'da parlamento tarafından kabul edilen kararın, Kanada halkının çoğunluğu tarafından desteklendiği kaydediliyor. Hatta bu konut satın alma yasağının, Başbakan Trudeau'nun elini de güçlendirdiği söyleniyor.

Konut Bakanı Ahmed Hüseyin: "Vatandaşların yararına olacak"

Kanada Konut Bakanı Ahmed Hüseyin, söz konusu uygulama hakkında konuştu. "Ülkedeki konutların, Kanadalılara ait olmasını istiyoruz." diyen Ahmed Hüseyin, bu durumun bütün Kanadalı vatandaşların faydasına olacağını kaydetti. 

10 bin dolara kadar para cezası

Söz konusu yeni uygulamaya göre vatandaş olmayan ya da Kanada'da kalıcı oturma izni bulunmayan kişiler, 1 Ocak 2025'e kadar konut satın alma işlemi gerçekleştiremeyecek. Bu yasağın sadece kişiler için değil, yabancı şirket sahipleri için de geçerli olduğu ifade edildi. Yasağa uymayanlara, 10 bin dolara kadar para cezası verileceği vurgulandı.

Kanadalıların yüzde 41'i, konut alma planlarını erteledi

Küresel çapta yaşann yüksek enflasyon sorunu, Kanada'daki resesyon endişelerini artırdı. Resesyon tehlikesi hakkında bir gayrimenkul şirketi tarafından anket düzenlendi. Ankete göre mevcut ekonomik koşullardan dolayı Kanada vatandaşlarının yüzde 41'i, konut satın alma planlarını erteledi. 2022 verilerine göre Kanada'daki bir konutun ortalama fiyatının 700 bin dolar civarında bulunuyor. ülkedeki konut piyasasının, 2023'te normale döneceği düşünülüyor.

Yorumlar (0)