Kadın sunucuya düşük maaş savunması

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'de bir kadın sunucu, kendisine erkek meslektaşından 6 kat düşük ücret verildiği için çalıştığı BBC'ye dava açmıştı. Açtığı davada BBC, izleyici profili nedeniyle verilen maaşın haklı olduğu savunmasını yaptı.

DÜNYA 31.10.2019, 09:28 31.10.2019, 09:36
Kadın sunucuya düşük maaş savunması

Yerel basında yer alan haberlere göre; BBC'nin kadın sunucularından Samira Ahmed'in, erkek meslektaşı Jeremy Vine'a kıyasla 6 kat daha düşük ücret alması sebebiyle BBC hakkında açtığı cinsiyet ayırımcılığı davasının duruşması yapıldı.

"İzleyici farklı, ücret haklı"

BBC adına duruşmaya gelen savunma heyeti, iki programın izleyici profillerinin farklı olması sebebiyle ücret politikasının haklı olduğunu öne sürdü.

Savunma heyeti, Ahmed'in sunduğu Newswatch isimli programın daha fazla izlenmesinin nedenini, izleyicilerin cumartesi sabahı başka bir programı izlemek için televizyonu hâlihazırda açmış olmalarına bağladı.

Vine'ın sunduğu Points of View adlı programın ise konuları neşeli şekilde işleyebilme becerisi olan yüksek profilli sunucu gerektiren bir eğlence programı olduğunun altını çizen heyet, Newswatch'un ise bir haber spikeri tarafından sunulan ve konuların ciddi bir biçimde ele alındığı bir yapım olduğunu ifade etti.

Yüksek ratinge az ücret iddiası

Samira Ahmed, sunduğu programın, Vine'ın sunduğu programa kıyasla 2 kat fazla izlenmesine karşın erkek meslektaşından 6 kat daha az ücret aldığı için BBC hakkında cinsiyet ayırımcılığı davası açmıştı.

Ahmed'e 440 sterlin, Vine'a 3 bin sterlin

Kadın sunucu Samira Ahmed, Newswatch programı için bölüm başına 440 sterlin (3 bin 230 TL), Points of View'in sunucusu Vine'ın ise bölüm başına için 3 bin sterlin (22 bin 20 TL) aldığını söylemişti.

Ulusal Gazeteciler Birliği tarafından da destek alan Ahmed'in, davayı kazanması söz konusu olursa geriye dönük 500 bin sterline kadar tazminat alabileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)