Joe Biden'ın büyük zafer gecesi

Donald Trump'ın karşısında kimin yarışacağı netleşiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Demokratların başkanlık yarışında Joe Biden'ın büyük zafer gecesi...

DÜNYA 18.03.2020, 08:07
Joe Biden'ın büyük zafer gecesi

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık ön seçim süreci sürüyor. Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, 3 eyalette yapılan ön seçimlerin tamamında ezeli rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders'ı geçti.

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için Demokratlar arasındaki yarış, Florida, Illinois ve Arizona eyaletlerinde gerçekleştirilen ön seçimlerle devam etti.

Florida, Illinois ve Arizona eyaletlerinde yapılan ön seçimlerde eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden önemli bir avantaj elde etti.

Amerikan AP (Associated Press) haber ajansının duyurduğu ve resmi olmayan sonuçlara göre eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Amerika'daki en kritik eyaletlerden olan ve delege sayısı bakımından da çok büyük önem arz eden Florida'da oyların yaklaşık yüzde 61'ini alarak rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders'a büyük fark atmış oldu.

Florida'da yüzde 23 düzeyinde kalan rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders ise adaylık yarışında yeni bir yara daha aldı.

Illinois eyaletindeki ön seçimleri ise yaklaşık yüzde 59, Arizona'daki ön seçimleri de yaklaşık yüzde 44 ile kazanan eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, böylece gecenin kesin galibi olarak Vermont Senatörü Bernie Sanders'la arasındaki farkı daha da açmış oldu.

5 eyalette ön seçimlere Covid-19 engeli

Diğer taraftan daha önce 17 Mart olarak duyurulan Ohio eyaletindeki ön seçimler, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla ertelendi.

Maryland, Georgia, Louisiana ve Kentucky eyaletlerinde de Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle ön seçimler ileri bir tarihte gerçekleştirilecek.

Ön seçimler 3 Şubat'ta başlamıştı

3 Şubat'ta Iowa'da yapılan tartışmalı ön seçimlerde Pete Buttigieg, Bernie Sanders'ı kıl payı geçerek kazanmış, 11 Şubat'ta yapılan New Hamsphire ve 22 Şubat'ta yapılan Nevada ön seçimlerini ise Bernie Sanders kazanmıştı.

Ardından 29 Şubat'taki Güney Carolina ön seçimlerinden Joe Biden rakiplerine fark zaferle çıkmıştı.

14 eyalette ön seçimlerin yapıldığı 3 Mart'taki Süper Salı'da ise 10 eyalette ipi göğüsleyen eski BAD Başkan Yardımcısı Joe Biden, en güçlü rakibi Bernie Sanders'tan liderlik bayrağını devralmıştı.

Demokrat Parti, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'a karşı kendi başkan adaylarını temmuz ayında yapacakları parti kongresinde resmen ilan etmiş olacak.

3 Kasım 2020 tarihinde yapılacak başkanlık seçimlerini kazanacak kişi, 20 Ocak 2021'de Beyaz Saray'da başkanlık makamına oturacak.

Yorumlar (0)